Logo Realitatea.md

Spitalul clinic municipal nr.1 s-a îmbogățit cu tineri specialiști. Halate albe au îmbrăcat nouă medici și zece asistenți (VIDEO)

18 Octombrie 2016, 07:45 // Societate

Spitalul clinic municipal nr. 1 din Chișinău s-a îmbogățit cu 19 tineri specialişti. În semn de „Bun venit”, cei nouă medici şi zece asistenţi au primit în dar câte un halat alb şi câte un stetoscop. Colegii mai cu experiență i-au întâmpinat cu braţele deschise, întrucât au mare nevoie de forțe proaspete.

Embed:

Tinerii specialişti promit că vor lucra cu profesionalism, astfel încât să ajute la aducerea pe lume a unor copii sănătoşi.

„Urmează să supraveghez nou-născuţii. De la 0 la 28 de zile. Include tratament, supraveghere și ce e mai frumos decât o mamă se duce acasă cu copilul și familia e integră”, a spus Mihaela Moroșanu, medic neonatalog.

„Este o profesie frumoasă și, pe viitor, sperăm că, cu spirit de echipa, să aducem metode noi, fiind mai tineri sperăm să facem schimb de experiență cu alte țări și să aducem la noi în țară momente noi și să contribuim la calitatea serviciilor medicale”, a menționat Eugenia Guțu, medic obstretician-ginecolog.

Chiar dacă în acest an salariul tinerilor specialişti a fost majorat până la cinci mii de lei, medicii la început de cale spun că nu-şi permit mai mult decât strictul necesar. Altceva îi motivează însă să rămână în sistemul medical.

„Specialiștilor li s-a majorat salariul și această profesie îți aduce plăcere nu doar din salariu pe care îl primești la sfârşitul lunii, dar şi prin zâmbetele pacienților”, a spus moașa Victoria Chetraru.

Chiar şi după această achiziţie, maternitatea are nevoie de încă 30 de medici şi 80 de asistenţi. În foarte multe cazuri, unii doctori lucrează pentru doi, ca să le reușească pe toate. 

„Ne descurcăm foarte greu. Suntem nevoiți să lucreze mai mult personalul care activează acum. Să-și ia servicii medicale suplimentare. Să lucreze pe un salariu-jumatate sau chiar două pentru a asigura funcţionalitatea. De aceea, această inaugurare o vedem ca respect și încurajare a tinerilor ca să se încadreze în rândurile medicilor”, a declarat directorului Spitalului clinic municipal nr.1, Iurie Dendiuc.

Lipsa specialiştilor este o problemă comună a tuturor spitalelor din Republica Moldova. Ministerul Sănătăţii afirmă că sunt aproximativ 2.000 de posturi vacante de doctori şi asistenţi medicali. Pentru a redresa situaţia, salariile tinerilor specilişti au fost majorate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1865 0.4602%
USD USD 17.7719 0.7357%
RUB RUB 0.2786 0.7231%
RON RON 4.0068 0.3330%
UAH UAH 0.7293 0.8435%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

23 ian, 18:23 //

foto: facebook.com/dodon.igor1 Dodon se laudă pe Facebook cum îi strânge mâna vicepreședintelui SUA. Putin a trecut pe lângă el fără să i-o dea

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”