Logo Realitatea.md Logo Realitatea.md RU

Stadiul actual al relațiilor moldo-americane, discutat între premierul Pavel Filip și ambasadorul SUA, James Pettit

17 Februarie 2017, 15:29 // Actualitate

Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit. Discuţiile au vizat cadrul actual al relaţiilor bilaterale, anul 2017 fiind unul semnificativ în acest sens, dat fiind marcarea a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi SUA, şi direcţiile prioritare de colaborare dintre părţi.

foto: gov.md

Premierul Pavel Filip a menţionat că SUA este un partener strategic al Republicii Moldova, iar sprijinul oferit de Statele Unite este foarte valoros şi important. „Suntem recunoscători pentru suportul Dumneavoastră. Sprijinul SUA şi al UE a fost crucial pentru stabilizarea situaţiei economico-financiare în 2016. Cel mai important eveniment al anului trecut este încheierea Acordului cu FMI”, a spus şeful Executivului.

Pavel Filip a subliniat că anul 2017 trebuie să devină un an al dezvoltării economice durabile şi al creşterii investiţiilor şi a exprimat angajamentul ferm al autorităţilor de a continua parcursul european al ţării. „Atât Guvernul, cât şi Parlamentul sunt determinaţi să menţină drept prioritatea numărul unu implementarea Acordului de Asociere RM-UE şi să continue eforturile comune de realizare a angajamentelor asumate”, a subliniat prim-ministrul.

În context, premierul s-a referit şi la agenda de reforme prioritare, între care a evidenţiat reforma Administrației Publice Centrale, care este de o importanţă deosebită pentru Guvern. „Fără a spori capacităţile administraţiei centrale nu vom putea asigura implementarea cu succes a agendei de reforme şi în acest sens avem nevoie de un partener solid”, a punctat Pavel Filip.

La rândul său, Ambasadorul SUA în Republica Moldova a încurajat Guvernul să continue eforturile pentru implementarea reformelor, care au drept scop final îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei. În mod special, diplomatul s-a referit la cooperarea dintre părţi în domeniul economic şi al consolidării democraţiei, domenii în care anul trecut Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul SUA au încheiat două Acorduri de asistenţă pentru creşterea comerţului şi a investiţiilor în sectoarele-cheie şi, respectiv, pentru o guvernare democratică mai eficientă și mai responsabilă, cu o valoare totală de aproximativ 98,7 milioane de dolari SUA.

SUA este un partener strategic al Republicii Moldova. Din 1992 SUA a oferit asistenţă ţării noastre în sumă de peste 1,4 miliarde de dolari SUA, inclusiv 45 milioane de dolari SUA în anul 2016.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0030 -0.6936%
USD USD 17.9145 0.0771%
RUB RUB 0.2987 0.2013%
RON RON 4.5920 -0.9534%
UAH UAH 0.6968 0.1006%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
16 aug, 15:44 //

Operațiune în centrul Capitalei! Ofițerii SIS au fost surprinși în acțiune în plină zi (FOTO, VIDEO)

14 aug, 18:29 //

Stomatologia cedează poziția de cea mai scumpă facultate din Moldova. Locul de frunte îl deține o altă specialitate de la USMF

14 aug, 16:39 //

Foto: Facebook/ Restaurant „Ecaterina” Intoxicația în masă la nunta de vinerea trecută: Administratorii restaurantului spun că vina o poartă rudele miresei

14 aug, 10:17 //

Bani necontabilizați, băuturi contrafăcute, prostituate și produse alimentare expirate, depistate în cluburile de noapte din Capitală (VIDEO)

14 aug, 09:30 //

Foto simbol 18 persoane s-au otrăvit cu mâncare la o nuntă, petrecută într-un restaurant din Chișinău. Printre aceștia, doi copii

17 aug, 08:00 //

Istoria de succes a Svetlanei Tabacari, după două mandate de primară în Scoreni! A închis gura lumii cu proiecte mari și rezultate semnificative - Reportaj VIDEO, FOTO

18 aug, 17:07 //

Foto: politia.md Cu automobile și case de lux! Șapte persoane, REȚINUTE pentru evaziune fiscală şi spălare de bani (FOTO, VIDEO)

14 aug, 12:14 //

Foto simbol: PH-OnLine.ro Un autocar de pe ruta Chișinău-Ungheni s-a răsturnat la Călărași. În vehicul se aflau 40 de pasageri, 7 au fost transportați la spital

15 aug, 13:23 //

Conflict la Bulboaca! Iazurile care aparțin primarului au inundat localitatea, iar pagubele se preconizează a fi achitate tot din contul sătenilor (VIDEO, DOC)

17 aug, 15:58 //

La pământ, mâinile întinse! Poliția Capitalei și cei de la „Fulger” fac regulă în municipiu (VIDEO)