Logo Realitatea.md

Statul va investi mai mult în vaccinarea moldovenilor: Bugetul destinat imunzării, mai mare cu 12 milioane de lei

18 Februarie 2017, 16:27 // Societate

Bugetul destinat pentru imunizarea populației împotriva bolilor infecțioase va crește constant.  În acest scop, statul va aloca peste 40 de milioane de lei în următorii trei ani,  cu circa 12 milioane de lei mai mult decât  în prezent. Subiectul a fost discutat ieri, 17 februarie, în cadrul Dialogului de politici ”Programul Național de Imunizări. Durabilitatea financiară și legislativă”, organizat de Ministerul Sănătății în parteneriat cu Sabin Vaccine Institut, transmite Bani.md.

La eveniment au participat reprezentanți ai Parlamentului Republicii Moldova, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, profesori universitari, medici, experți naționali și internaționali în domeniul imunizării, precum și parteneri de dezvoltare.

Președinta Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti, s-a arătat convinsă, invocând statisticile naționale și internaționale, de efectele  benefice ale unui proces național bine organizat  de imunizări. În opinia politicianului, aceasta ar fi o investiție și o intervenție publică   cu randament maxim, cu un impact  social și economic vizibil asupra familiilor, comunității şi populației.

„În Republica Moldova procesul de imunizări a fost întotdeauna  recunoscut ca o prioritate pentru sănătatea publică, fapt, care privit printr-o retrospectivă mai îndelungată, a  adus rezultate vizibile. Totuși, provocările în acest domeniu rămân încă persistente, printre care propaganda  antivaccinare,  durabilitatea financiară a programelor, necesitatea continuă a unor noi resurse umane instruite, etc. Toate acestea  impun continuarea și consolidarea eforturilor tuturor actorilor, care pot și trebuie să contribuie la implementarea cu succes a procesului de imunizare în țara noastră”, a declarat Oxana Domenti.

Președinta comisiei pentru sănătate a trecut în revistă cadrul legislativ, care reglementează profilaxia maladiilor şi imunizarea populației. Oxana Domenti a dat asigurări că parlamentarii sunt dispuşi să discute despre eventuale modificări legislative, care ar contribui la atingerea necondiționată a obiectivelor Programului Național de Imunizare.

Specialiștii au precizat că vaccinarea populației trebuie să rămână în continuare o măsură obligatorie, așa cum prevede legislația țării. În contextul implementării cu succes a Programului Național de Imunizări, a fost propusă stabilirea unei colaborări între instituțiile statului și societatea civilă.  De asemenea, experții și oficialii au concluzionat că este necesar de a identifica posibilități suplimentare de finanțare a acțiunilor stipulate în Program.

În Republica Moldova, datorită programelor naționale de imunizări implementate în ultimii ani,  a fost eliminată poliomielita. De asemenea, rata copiilor bolnavi de hepatita virală B a scăzut de peste 20 ori. În același timp,  sunt raportate tot mai puține cazuri de difterie, tuse convulsivă și tetanos, iar rata copiilor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3507 0.0000%
USD USD 17.4143 0.0000%
RUB RUB 0.2721 0.0000%
RON RON 4.0695 0.0000%
UAH UAH 0.7026 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile