Logo Realitatea.md

Stop avorturilor! "Marşul pentru viaţă", la prima ediție în Chișinău

21 Martie 2015, 12:54 // Actualitate

În Chișinău va fi organizat astăzi, 21 martie, în premieră, un eveniment numit "Marşul pentru viaţă", între orele 12.00 -15.00, dedicat campaniei pentru promovarea dreptului copiilor nenăscuți, adopțiilor și valorilor familiei tradiționale, în cadrul Săptămânii pentru Viață.

Foto: Facebook

Acțiunea este organizată de grupul de inițiativă – “Tinerii pentru viață”, cu susținerea mai multor organizații neguvernamentale, diverse segmente a societății civile, precum și vedete autohtone.

În Republica Moldova, a cărei populație actuală este de 3 557 634 locuitori, statisticile arată că, după declararea independenței țării în 1991 și până în prezent, au fost înregistrate cca. 750.000 de avorturi, dar în realitate numărul acestora sunt de 2-3 ori mai mare. Conform Biroului Național de Statistică, în anul 2012, au fost înregistrate 37 avorturi la 100 de copii nou-născuți, în condițiile în care anual este înregistrat un spor negativ al populației, însoțit de un proces rapid de îmbătrânire și scăderea populației apte de muncă.

Manifestația are loc în cadrul unei campanii internaționale anuale de promovare a culturii vieții, organizate în mai multe orașe din România, Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia și multe altele.

Marșul se va desfășura pe următorul traseu: IMSP Spitalul Clinic municipal nr. 1 (str. Melestiu 20, vizavi de MallDova) – Viaduct – str. Ciuflea – bul. Ștefan cel Mare – Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).

La finalul acțiunii, în PMAN, va fi organizată o manifestație festivă cu participarea interpreților Georgeta Voinovan, Silvia Grigore, formația Catharsis, Cristofor Aldea-Teodorovici, Viorel Burlacu.
De asemenea va fi dată citirii o petiție în susținerea unei politici pro-viață.

În România, Marșul pentru viață se află la ediția a V-a, iar în Republica Moldova la prima ediție. Până în prezent sunt anunțați organizatori în peste 60 de orașe din România și, în premieră, în Republica Moldova, la Chișinău și Orhei, în timp ce anul trecut evenimentul s-a desfășurat în 40 de orașe. Lista orașelor și detalii sunt disponibile pe site-ul www.marsulpentruviata.ro.

Marșul este neconfesional și apolitic și prin care se propune conștientizarea: 1. Existența, unicitatea, demnitatea și valoarea fiecărui om începând din momentul concepției; 2. Valoarea familiei tradiționale, dreptul și responsabilitatea egală a mamei și tatălui față de copilul născut și nenăscut; 3. Necesitatea implementării unor modele alternativă la avort, cum ar fi adopțiile prenatale; 4. Reafirmarea identității feminine, a maternității ca valori sociale supreme și necesitatea unei politici naționale de susținere a femeilor casnice; 

Manifestările din Săptămâna pentru viață 2015 și Marșul pentru viață 2015 – „Fiecare viață este un dar” sunt deschise tuturor celor care împărtășesc aceste principii și deziderate.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6492 0.4627%
USD USD 17.2530 0.0853%
RUB RUB 0.2270 0.3981%
RON RON 4.2391 0.4955%
UAH UAH 0.6040 -0.1158%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile