Logo Realitatea.md

STUDIU: Care sunt cele mai populare posturi TV și radio, site-uri de știri, ziare și reviste din Republica Moldova (VIDEO)

19 Decembrie 2017, 13:28 // Societate

Principalele surse de informare ale locuitorilor Republicii Moldova sunt posturile TV, internetul, radioul, rudele și colegii și, într-un procentaj mai mic, ziarele și revistele, relevă Studiul național de audiență mass-media din Republica Moldova, realizat în luna octombrie 2017.

Foto simbol

Astfel, potrivit realizatorilor studiului, consumatorii din Republica Moldova sunt interesați mai mult de subiecte ce țin de sănătate, prognoza meteo, sfaturi juridice, progrese economice, lupta împotriva corupției, relațiile cu Rusia, divertisment ș.a. Mai puțin populare sunt subiectele legate de business și afaceri, horoscop, sport, gastronomie etc.

Criteriile după care consumatorii își aleg sursa de informare sunt: conținutul, actualitatea informației și credibilitatea acesteia.

S-a atestat că oamenii care locuiesc la sate, preferă să consume mai mult produsele instituțiilor media locale. 

În zilele de muncă oamenii petrec în medie de la 30 de minute până la o oră în fața televizoarelor, iar în zilele de weekend, pot petrece și până la șase ore, urmărind TV-ul sau ascultând radioul.

Astfel, cele mai urmărite posturi TV autohtone sunt: Prime TV, Jurnal TV, Moldova 1, RTR Moldova, Pro TV Chișinău ș.a. Consumatorii sunt interesați mai mult de știri, filme artistice și seriale, emisiuni de divertisment, talk show-uri cu teme sociale și politice, emisiuni pentru copii și desene animate. 

Cele mai populare posturi de Radio sunt: Radio Moldova, Radio Noroc și Jurnal FM. Ascultătorii posturilor de radio din țară se împart în două categorii: cei care se informază din buletine de știri și emisiuni și cei care ascultă muzică și emisiuni de divertisment. 

S-a constatat că oamenii citesc reviste și ziare tot mai puțin. Astfel, în medie, un respondent citește ziare de două sau trei ori pe lună, iar reviste, o dată la trei luni. Cele mai populare ziare sunt: Timpul, Komsomolskaya Pravda, Ziarul de Gardă, Jurnal de Chișinău, Makler și Argumenti i Fakti. Cele mai îndrăgite reviste sunt Aquarelle, VIP Magazin și Sanatate.

Printre site-urile de știri accesate cele mai des de către respondenți sunt Point.md, Protv.md, Noi.md, Kp.md, Realitatea.md, Unimedia.info, Diez.md, Agora.md, Deschide.md ș.a.

Cele mai accesate site-uri de către locuitorii din Republica Moldova sunt: Ok.ru, Facebook.com, Google.com, Point.md, Protv.md, Youtube.com, md.mail.ru, 999.md, Unimedia.info, Jurnal.md, Noi.md, Realitatea.md, KP.md, Vk.com, Unica.md, Agora.md, Diez.md ș.a.

Studiul a fost realizat de Serviciul Independent de Sociologie și Informații OPINIA, în perioada 7-24 octombrie 2017 pe un eșantion de 1200 de respondenți, cuprinzând 68 de localități din Republica Moldova. Marja de eroare +/- 3%.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile