Logo Realitatea.md

STUDIU: Peste 60% dintre persoanele cu dizabilități din Moldova nu au bani pentru a-și procura HRANĂ și lucruri de primă necesitate (VIDEO)

28 Februarie 2017, 13:45 // Societate

Mai mult de 60% dintre persoanele cu dizabilități nu au bani pentru a-și procura hrană, îmbrăcăminte și alte lucruri de primă necesitate. Așa arată rezultatele cercetării sociologice „Incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi”, elaborat și prezentat astăzi de către reprezentanții Asociației Keystone Human Services International Moldova.


Foto: romanialibera.ro

Studiul arată că, 54% dintre persoanele cu dizabilități duc o viață mult mai grea comparativ cu anul 2010, iar veniturile nu le ajung nici pentru strictul necesar. Două treimi din persoanele cu dizabilităţi supraviețuiesc datorită ajutorului acordat de familie, iar o treime din cei chestionați au spus că nimeni nu le oferă vreo mână de ajutor, potrivit IPN. 

Conform aceluiași sondaj, 88% din persoanele cu dizabilităţi nu-şi pot permite o vacanţă cu familia o dată pe an sau să schimbe mobilierul şi electrocasnicele vechi. Întrebate despre măsurile care trebuie să fie întreprinse pentru a îmbunătăți calitatea vieții, 91% dintre persoanele cu dizabilităţi au spus că este nevoie de majorat prestațiile sociale pe când două treimi consideră că este nevoie de a crea locuri de muncă.

Cel puțin o dată pe săptămână merg la magazin 60% din cei chestionaţi, iar 28% - în vizite la rude. Faptul că persoanele cu dizabilităţi nu participă la viaţa publică a comunităților se explică prin faptul că nu au o persoană care i-ar putea ajuta să se deplaseze. Accesibilitatea redusă a drumurilor la fel este un impediment.

De asemenea, 84% dintre persoanele cu dizabilităţi chestionate au declarat că au participat la vot la alegerile prezidențiale. Fiecare a cincea persoană din cele care nu s-au dus la vot a motivat aceasta prin lipsa de accesibilitate la secţia de votare sau că nu s-au putut deplasa. Totodată studiul a stabilit că persoanele cu dizabilităţi nici nu cunosc despre posibilitatea votului la domiciliu cu ajutorul urnei mobile pe care o pot cere în prealabil.

Studiul „Incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi” a fost elaborat de Keystone Moldova cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova. Cercetarea pe teren a fost efectuată în perioada decembrie-ianuarie pe un eșantion de 1206 persoane cu dizabilităţi, în vârstă de 18 ani şi mai mult, dintre care 1107 locuiesc în comunități şi 99 în instituțiile rezidențiale şi de plasament.

Menționăm că, în prezent, 5% din populația Republicii Moldova sunt persoane cu dizabilităţi. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5890 0.2097%
USD USD 17.0250 0.3229%
RUB RUB 0.2611 0.8887%
RON RON 4.1973 0.1862%
UAH UAH 0.6065 0.2148%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile