Logo Realitatea.md

Studiu pe Moldova: Medicii și pacienții nu sunt informați suficient despre medicamentele compensate

21 Iulie 2019, 09:00 // Societate

Medicii și pacienții au parte de o lipsă de informare privind accesul la medicamentele compensate și există neconcordanțe între recomandările medicilor de specialitate și a medicilor de familie când vine vorba de eliberarea medicamentelor compensate către pacienți. Concluziile sunt prezentate, potrivit IPN, în studiul „Accesibilitatea la medicamente prin prisma listei medicamentelor compensate”.

Prezentă la eveniment, ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Ala Nemerenco, a declarat că Republica Moldova a trecut la o diversificare largă a gamei de medicamente compensate, existând și o creștere substanțială pentru acoperirea costurilor acestora. Chiar și așa, și cheltuielile populației pentru medicamente sunt în creștere. Ministra și-a exprimat speranța că rezultatele studiului vor fi utile pentru a fi găsite mecanismele prin care să crească accesul populației la medicamente.

„Asigurarea cu medicamente, inclusiv compensate, în special a cetățenilor din mediul rural, este o problemă care preocupă de mulți ani factorii de decizie”, a spus Elena Bacalu, președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Potrivit parlamentarei, este suficient să fie aplicate normele internaționale pentru a rezolva problema accesului la medicamente compensate, iar pentru aceasta este nevoie de ținut cont și de studiul prezentat.

Studiul mai precizează că există necorelări între diferite acte normative care reglementează domeniul de compensare a medicamentelor. Sunt menționate și alte neconcordanțe care creează confuzie pacienților. Unii medici de profil sau farmaciști informează pacienții că pot beneficia de un anumit medicament compensat, iar medicului de familie îi revine dificultatea de a explica că acel preparat este compensat doar pentru anumite maladii.

Recomandările autorilor studiului sunt legate de elaborarea unui instrument electronic complex de evidență a traseului cererii pentru medicamente compensate, elaborarea de instrumente și ghiduri pentru orientarea coerentă, transparentă și justificată a hotărârilor pentru structurile și experții implicați în luarea deciziilor, revizuirea regulamentului privind mecanismul de includere a medicamentelor pentru compensare.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Sporirea accesului populației la medicamente”, implementat de Centrul pentru Politici și Analize în sănătate, cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5146 0.0000%
USD USD 17.4964 0.0000%
RUB RUB 0.2635 0.0000%
RON RON 4.1313 0.0000%
UAH UAH 0.6937 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile