Logo Realitatea.md

UPDATE: SUA şi aliaţii au ATACAT Siria! Ministru: Este posibilă o nouă operaţiune militară, dacă Siria încalcă linia roşie (VIDEO)

14 Aprilie 2018, 09:18 // În lume

UPDATE ORA 18:15 Pentagonul a anunţat că atacul efectuat de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie în Siria nu a vizat destituirea de la putere a lui Bashar al-Assad, însă a precizat că regimul de la Damasc a primit un mesaj foarte clar.

Bashar al-Assad, preşedintele sirian, cu o primă declarație după atac: „Această agresiune...”

UPDATE ORA 16:16 Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a mulţumit, pe Twitter, Franţei şi Marii Britanii pentru că s-au alăturat operaţiunii militare împotriva Siriei şi a adăugat că misiunea a fost îndeplinită cu succes.

Un atac perfect executat. Mulţumesc Franţei şi Marii Britanii pentru înţelepciunea şi pentru puterea Armatelor sale. Nu puteam să avem un rezultat mai bun. Misiune îndeplinită”, a scris Trump pe Twitter.

„Sunt foarte mândru de Armata noastră care va fi în curând (...) cea mai bună pe care ţara noastră a avut-o vreodată. Nu va fi nimic sau nimeni nici măcar pe aproape”, a adăugat preşedintele american.

UPDATE ORA 16:00 Uniunea Europeană sprijină toate eforturile care au ca obiectiv prevenirea utilizării armelor chimice, a precizat, sâmbătă, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.

UPDATE ORA 15:25 Efectuarea unei noi operaţiuni militare în Siria este posibilă dacă regimul de la Damasc încalcă din nou ”linia roşie”, a declarat ministrul de Externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian.

Le Drian a afirmat că Franţa nu are niciun dubiu în privinţa faptului că atacul chimic din Duma a fost efectuat de forţele regimului condus de Bashar al-Assad şi a adăugat că o nouă utilizare a armelor chimice din partea Damascului va provoca o acţiune militară.

Ministrul francez de Externe a precizat că obiectivele operaţiunii militare au fost atinse, din moment ce o mare parte a arsenalului chimic al Damascului a fost distrus. Acesta a adăugat că este nevoie de continuarea dialogului cu Rusia.

Potrivit unui raport publicat sâmbătă de către serviciile de informaţii franceze, nu există niciun dubiu că atacul chimic din Duma a fost comis de către forţele regimului de la Damasc.

”În baza informaţiilor adunate de serviciile noastre, Franţa consideră, fără niciun dubiu, că atacul chimic îndreptat împotriva civililor din Duma a fost comis de către forţele armate siriene”, se arată în raport.

UPDATE ORA 15:05 După bombardamentul din această noapte, nu s-au lăsat așteptate reacțiile. Opiniile sunt împărțile, unii oficiali susțin că a avut loc o operațiune corectă și legală, pe când alții condamnă acțiunile.

Reacții, după bombardamentul din Siria: A fost legal și corect// Va avea consecințe// Susținem decizia (FOTO)

UPDATE ORA 13:00 Consiliul Alianţei Nord-Atlantice se va reuni sâmbătă la sediul NATO din Bruxelles pentru a discuta despre atacul efectuat de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva regimului de la Damasc şi despre cele mai recente evoluţii ale situaţiei din Siria, se arată într-un comunicat al NATO.

La întrunire vor participa ambasadorii statelor membre NATO, dar şi Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei.

UPDATE ORA 12:31 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat atacul coaliției occidentale - SUA, Maria Britanie și Franța - asupra Siriei drept un act de agresiune. Potrivit lui, pretext pentru această decizie a servit înscenarea utilizării armelor chimice asupra civililor. Declarația Kremlinului poate fi citită AICI.

UPDATE ORA 10:20 Vezi primele imagini de la atacul occidental în Siria: Cel puțin trei civili au fost răniți (FOTO, VIDEO)

O alianţă formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat, sâmbătă dimineaţă (ora 4.00 în Republica Moldova), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc. 

Foto: Guliver/Getty Images

Anunţul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor "bombardamente punctuale" asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale "dictatorului" Bashar al-Assad, scrie Mediafax.

Preşedintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară.

„Reacţia combinată a Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei la aceste atrocităţi va integra toate componentele apărării naţionale: militare, economice şi dplomatice", a subliniat Trump.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că „a autorizat lansarea unor atacuri coordonate punctuale pentru a distruge capacităţile chimice ale regimului sirian şi a împiedica folosirea acestora”.

Oficiali de la Pentagon au declarat că a fost bombardat un complex militar de cercetare din Damasc, unde erau produse arme chimice şi biologice, un depozit de armament şi un comandament militar din Homs.

Mai mult, şeful Pentagonului a declarat că bombardamentele s-au încheiat şi nu sunt planificate noi atacuri, fără însă a exclude posibilitatea unor noi operaţiuni punctuale dacă situaţia va impune acest lucru.

Televiziunea de stat din Siria a anunțat că, în urma operațiunii, cel puţin trei civili au fost răniţi. Sistemele antibalistice ale Siriei au doborât cel puţin zece rachete occidentale.

Potrivit sursei citate, regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, care de şapte ani este angrenat într-un conflict militar cu forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, este sprijinit de Rusia, Iran şi o serie de grupări militante şiite susţinute de Teheran, printre care se numără şi organizaţia libaneză Hezbollah. Iranul este unul dintre suţinătorii regimului condus de Bashar al-Assad.

Citeste tot despre: bombardamente, Siria, SUA
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.4543%
USD USD 16.6157 -0.1652%
RUB RUB 0.2261 0.2661%
RON RON 4.0694 0.4443%
UAH UAH 0.6000 0.1335%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile