Logo Realitatea.md

Succesorul Reginei Elisabeta a II a Marii Britanii ar putea fi prințul Charles

19 Aprilie 2018, 16:06 // Life

Regina Elisabeta a II-la a Marii Britanii şi-a arătat susţinerea în favoarea preluării de către fiul şi moştenitorul său, Charles, a conducerii Commonwealth-ului, răspunzându-le astfel celor care pledează ca funcţia să fie asigurată prin rotaţie între statele membre, relatează Reuters şi Press Association.

Foto: adevărul.ro

„Este dorinţa mea sinceră ca Commonwealth-ul să continue să ofere stabilitate şi continuitate pentru generaţiile viitoare şi să decidă ca, la un moment dat, Prinţul de Wales să ducă mai departe munca importantă începută de tatăl meu în 1949”, a declarat suverana, la deschiderea oficială a întâlnirii şefilor de guverne din Commonwealth.

Reuniunea bianuală, care are loc pentru prima dată în Marea Britanie în ultimii 20 de ani, este văzută ca o şansă de reconectare cu fostele colonii britanice şi de revitalizare a alianţei de 53 de state înaintea Brexit-ului.

Regina Elisabeta a II-a a fost proclamată şeful Commonwealth-ului la încoronarea sa în 1952, când era şeful a şapte din cele opt state membre. Funcţia nu este însă una ereditară şi nu va fi transmisă automat fiului reginei la moartea acesteia. Orice decizie privind viitorul comunităţii va fi luată de şefii de guvern din Commonwealth, însă nu există un proces formal de alegere a succesorului.

Duminică, Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, de opoziţie, a susţinut că şefia Commonwealth-ului ar trebui să revină prin rotaţie statelor membre.

Prim-ministrul Theresa May a luat la rândul său cuvântul la ceremonia de deschidere aducând un omagiu „serviciului, dedicării şi constanţei” reginei în acest rol. May va face lobby în favoarea prinţului Charles atunci când subiectul va fi discutat în următoarele două zile.

Prinţul Charles (69 de ani) şi-a pledat informal cauza, declarând, la evenimentul de la Palatul Buckingham: „Din punctul meu de vedere, Commonwealth-ul a fost un element fundamental al vieţii mele de când mă ştiu”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 18.9987 0.4664%
USD USD 16.6839 0.2723%
RUB RUB 0.2474 -0.3223%
RON RON 4.0796 0.5422%
UAH UAH 0.6009 0.3339%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
30 iul, 17:46 //

UPDATE: CNA și PA au găsit noi sume colosale, pe lângă cele din birou, acasă la șeful de secție de la CRDM reținut în dosarul „tomografiei” (FOTO)

02 aug, 13:38 //

Jucării, fotografii 18+, prezervative! Ce au găsit acasă la avocatul din Chișinău învinuit de trafic de copii (VIDEO)

07 aug, 07:01 //

Foto: captura video (video) Marina Tauber, primarul comunei Jora de Mijloc, filmată în timp ce agresează cu mătura un jurnalist ”Radio Orhei”

31 iul, 14:50 //

Foto: zdg.md Milioane de lei în birou și la bancă, dar... Casa modestă în care locuiește medicul șef din dosarul „tomografiei” (FOTO)

08 aug, 11:12 //

Grupare criminală, dirijată de un fost angajat al poliției, deconspirată. PCCOCS și INI au oferit detalii „din culise” (VIDEO)

26 iul, 11:30 //

Foto simbol: anta.gov.md UPDATE: Descinderi matinale PA+CNA, prin Chișinău: În total, pe dosar, sunt 10 persoane bănuite. DETALII!

26 iul, 08:08 //

Jizdan, la cros cu noaptea-n cap! Ministrul de Interne a dat live pe Facebook de pe terenul de sport (VIDEO)

01 aug, 15:14 //

Filip vrea ”capul” șefilor de la PTF și Vama Leușeni: Decizia, luată în urma unor vizite inopinate (VIDEO)

30 iul, 13:53 //

Foto: Facebook/Igor Dodon Ce a răspuns Dodon când a fost întrebat de unde a luat bani pentru monumentul instalat în Rusia, în semn de prietenie dintre Petru I și Dimitrie Cantemir (FOTO)

31 iul, 10:07 //

Interceptările AUDIO dintre doi suspecți din dosarul „Tomografiei”: „E cam tâmpită! Poate o fac oficial? Cum credeți, e periculoasă?..” (AUDIO)