Logo Realitatea.md

Sute de profesori din România, R. Moldova, Ucraina și Serbia participă la un Congres al cadrelor didactice, dedicat Centenarului Unirii

07 August 2018, 15:49 // Actualitate

Mai multe grupuri de profesori, educatori și învățători de gimnaziu sau liceu din Republica Moldova, România Ucraina şi Serbia participă în perioada 6-9 august curent, la Congresul Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, găzduit, în Anul Centenarului Marii Uniri, de orașul Alba Iulia, informează Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România (AGIRo), scrie alba24.ro.

Foto Simbol: AGIRo/Facebook

Potrivit sursei citate, participanții la Adunare vor semna la finalul evenimentului o Declarație simbolică de unire a României cu Republica Moldova și vor face un apel pentru respectarea în actele normative și în practica internațională a dreptului la educație în limba maternă (română) a cetățenilor români din Ucraina și Serbia.

Participanții la eveniment vor avea parte de activități ce includ dezbateri, cursuri și ateliere de creații transmite, transmite alba24.ro. La cel de-al 41-lea congres al AGIRo vor fi prezente câteva sute de persoane din România, Republica Moldova, regiunile Cernăuţi şi Odessa, din Ucraina, şi dintre Timoc şi Morava din Serbia.

 „Vor fi și oaspeți de seamă fiindcă la congresele AGIRo (primul ținut în 1898) nu au lipsit președintele țării, președinți ai academiei române, miniștri și rectori. Ca întotdeauna, vor fi susţinute numeroase cursuri şi ateliere (cu adeverinţe corespunzătoare) şi vor fi invitaţi speciali din mediul didactic şi cultural. Se vor putea face înscrieri şi la un curs cu credite. Edituri prestigioase îşi vor prezenta noutăţile şi vor distribui pachete gratuite participanţilor”, se arată în comunicatul AGIRo, semnat de către preşedintele asociaţiei, Viorel Dolha.

În cadrul forumului, se va vorbi și despre rolul dascălilor în înfăptuirea Unirii.

„La 1 Decembrie 1918 au participat ca delegaţi de drept câte două delegaţi de la fiecare dintre cele 37 reuniuni învăţătoreşti din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş şi câte un delegat de la fiecare dintre cele 27 şcoli secundare, institute teologice, pedagogice şi şcoli civile româneşti. Pe lângă aceşti învăţători şi profesori cu drept de vot au mai fost prezente la Marea Adunare Naţională alte sute de cadre didactice, însoţind sătenii români din toate zările Transilvaniei”, se mai menţionează în comunicatul dat.

NOTĂ: Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România este o asociaţie nonguvernamentală, continuatoare a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România cu statut autentificat în 1927 şi a cărei activitate a fost abuziv întreruptă în 1945, reactivată prin hotărârea celui de al 28-lea Congres Naţional al Învăţătorilor din România şi a Învăţătorilor Români de peste Hotare de la Arad, în octombrie 2006.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3137 0.7969%
USD USD 17.0729 0.2537%
RUB RUB 0.2568 2.1480%
RON RON 4.1402 0.6956%
UAH UAH 0.6145 0.5893%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile