Logo Realitatea.md

Textele din Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, pe înțelesul tuturor (VIDEO)

25 Ianuarie 2017, 20:12 // Societate

Limbajul oficial devine mai accesibil pentru cei care încearcă să-și cunoască drepturile. Spre exemplu, textele din Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și ale Legii privind incluziunea socială vor fi mai „ușor de citit” și „ușor de înțeles”. Proiectul, care a fost lansat la Chișinău, îi vizează, în special, pe oamenii cu nevoi speciale.

Embed:

„Textul ușor de citit și ușor de înțeles este o adaptare a textului original după un anumit algoritm. Sunt niște reguli de bază atât ca simplificare a înțelegerii, cât și prin utilizarea imaginilor care însoțesc acest text, ca, ulterior, persoanele cu dizabilități intelectuale sau de învățarea pot să privească aceste imagini și ele sugerează inclusiv și conținutul informației”, susține Gheorghe Zastavnețchi.

Noua versiune a fost elaborată și testată timp de un an împreună cu tinerii cu nevoi speciale. Ei susțin că actele normative ordinare nu le permit să cunoască și să înțeleagă în ce constau drepturile lor: „Este important ca persoanele să cunoască cât de important este în viață ceea ce ei pot să facă, ei vor fi împliniți”, „Eu cred că legile scrise sunt prea complicate pentru persoanele cu dizabilități. Noi tindem ca legea să fie mai bună pentru toată Republica Moldova și nu doar”, „Trebuie să învățăm copii cu dizabilități să citească, să scrie, ca ei să se dezvolte”, sunte de părere tinerii. 

Proiectul a fost implementat de către Centrul „Speranța”, cu suportul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională, care a alocat 830 de mii de lei pentru elaborarea și tipărirea materialului didactic. 

„Într-o societate, toți trebuie să fie incluși, fie persoane cu dizabilități, cu dizabilități de învățare. Toți au dreptul la incluziune în societate”, este de părere Stephanie Chetraru, reprezentantă USAID Moldova.

Broșurile vor fi disponibile gratuit în mediul online. Acestea urmează a fi distribuite organizațiilor neguvernamentale și instituțiilor publice din țara noastră.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4692 -0.4031%
USD USD 16.9867 0.0972%
RUB RUB 0.2587 -0.0386%
RON RON 4.1716 -0.4273%
UAH UAH 0.6034 -0.2974%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile