Logo Realitatea.md

Timp de 2 săptămâni, o echipă FMI va evalua situația macroeconomică din Moldova și va revizui dimensiunea de politici

18 Februarie 2017, 13:17 // Economie

O echip de experți a Fondului Monetar Internațional va efectua pe parcursul următoarelor două săptămâni o evaluare a situaţiei macroeconomice din Republica Moldova şi o revizuire pe dimensiunea de politici, scrie Bani.md. Anunțul a fost făcut de noul șef al FMI, Ben Kelmanson, care a succedat-o în acest post pe Ivanna Vladkova-Hollar, începând cu luna ianuarie curent.

Astfel, în perioada 14 - 28 februarie 2017, echipa de experţi a Fondului Monetar Internaţional (FMI) se vor afla la Chișinău, iar ieri, prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții FMI.

Premierul a ţinut să-i mulţumească ex-şefei misiunii FMI, Ivanna Vladkova-Hollar, pentru profesionalismul şi dedicaţia de care a dat dovadă în timpul negocierilor cu FMI în 2016 şi a exprimat gratitudine pentru conlucrarea și suportul acordat Guvernului în semnarea Memorandumului cu FMI.

În acelaşi timp, Pavel Filip s-a arătat încrezător că strânsa conlucrare dintre Guvern şi FMI se va menţine şi în următoarea perioadă, în care misiunea va fi condusă de Ben Kelmanson.

Şeful Executivului a menţionat că misiunea FMI va avea posibilitatea să facă oevaluare şi o analiză a ultimelor evoluții din economie și a modului în care Guvernul implementează Programul convenit cu FMI. „Procesul de implementare a Programului cu FMI va fi tratat cu cea mai mare atenţie şi responsabilitate şi va fi derulat în condiţii de maximă transparenţă şi eficienţă”, a subliniat Pavel Filip.

În context, Prim-ministrul a vorbit despre importanţa Acordului cu FMI, care înseamnă nu doar finanţare, dar şi respectarea unor condiţii, care ajută Guvernul să implementeze reformele.

Pavel Filip a spus că dacă în 2016 Guvernul a fost în situaţia să gestioneze o criză, atunci anii 2017-2018 urmează să devină ani ai  dezvoltării şi construcției. În acest scop, a fost elaborată o agendă de reforme, pusă în discuţie la şedinţa comună Guvern - Parlament, astfel, ca cele două instituţii să-şi coordoneze cât mai bine acţiunile pentru implementarea cu succes a reformelor.

Premierul a exprimat determinarea fermă şi deschiderea Guvernului de a consolida dialogul cu echipa de experţi a FMI, asigurând un caracter dinamic al cooperării dintre FMI şi Republica Moldova.

La rândul său, Ivanna Vladkova-Hollar a apreciat deschiderea şi profesionalismul echipei guvernamentale, menționând că ambele părţi au depus un efort enorm pentru aprobarea Programului cu FMI şi acum urmează să fie asigurată buna funcţionare a acestuia.

Amintim că pe 7 noiembrie 2016, Guvernul și FMI au semnat un Acord de colaborare, prin care Republica Moldova a primit o linie de credit de aproximativ 176 de milioane de dolari, dintre care 35 milioane de dolari au fost deja alocate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3507 0.3178%
USD USD 17.4143 -0.5443%
RUB RUB 0.2721 0.1104%
RON RON 4.0695 0.2784%
UAH UAH 0.7026 -1.0980%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile