Logo Realitatea.md

Tirajul buletinelor de vot pentru turul II, majorat din nou, după o ședință cu scântei. Ce a trezit nedumerirea membrilor CEC (VIDEO)

09 Noiembrie 2016, 18:37 // Politica

Comisia Electorală Centrală a majorat din nou numărul buletinelor de vot care vor fi tipărite pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova. Asta după ce, acum o săptămână, CEC a luat o decizie similară. Astăzi însă instituția a decis să majoreze numărul de buletine în secțiile destinate cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului, dar și în alte patru secții de votare deschise în afara țării, până la numărul maxim de 3.000 de buletine de vot în fiecare dintre acestea.

Deși decizia a fost luată unanim, cu voturile a opt membri ai Comisiei prezenți la ședință, în cadrul dezbaterilor, a trezit scântei. Vladimir Șarban, membrul Comisiei Electorale Centrale delegat de președintele țării, i-a reproșat secretarului CEC, Veaceslav Agrigoroae, că a venit cu propunerea de majorare a numărului buletinelor de vot în cele 30 de secții, fără a se consulta cu el, în condițiile în care Vladimir Șarban este responsabil pe raioanele de est ale țării.

Mai mult, deși secretarul CEC a făcut trimitere la unele „solicitări ale cetățenilor”, potrivit lui Șarban, asemenea solicitări nu există. „Cu mine nu v-ați consultat - nu este o problemă, dar cu Consiliile electroale de circumscripție v-ați consultat cumva? Cu Consiliul electoral de circumscripție Dubăsari, unde votează majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului, Consiliul electoral Criuleni, Anenii Noi, Căușeni. Ca să anticipez răspunsul Dvs. vă spun că eu astăzi am vorbit cu aceste consilii electorale și niciun consiliu electoral din cele enumerate nu a solicitat mărirea numărului de buletine. Din ce cauză se procedează așa?”, a întrebat Vladimir Șarban.

La rândul său, la întrebarea lui Sergiu Gurduza pe ce se bazează solicitările, în condițiile în care în proiectul de hotărâre propus nu se regăsește nicio solicitare în scris, secretarul CEC a menționat că acestea au fost făcute telefonic, iar „careva demersuri în scris probabil vor fi ulterior”.

Vladimir Șarban: „Eu voi fi consecvent și voi vota proiectul de decizie propus de colegi deoarece am optat pentru a lărgi drepturile, posibilitatea, concetățenilor noștri aflați fie în aulele studențești, fie peste hotare, fie în stânga Nistrului, atunci când au anumite probleme. Am optat, de asemenea, să lărgim drepturile concetățenilor noștri care fie le-a expirat documentul în baza căruia se poate de vota în străinătate, fie nu-l au pentru că așa consider normal. Statul trebuie să se îngrijească de cetățenii săi care în virtutea unor circumstanțe nu au această posibilitate.

N-o să dau detalii. Voi spune doar că sunt nedumerit de modalitatea prin care se promovează această hotătâre. Eu voi vota pentru ca toți concetățenii noștri din Transnistria, care doresc că contribuie la alegerea președintelui țării, să poată profita de acest drept”.

Într-un final, membrii CEC au decis cu vot unanim majorarea tirajului buletinelor de vot pentru turul al doilea de scrutin până la 3.000 în fiecare secție de votare la care au dreptul de a-și exercita dreptul de vot al cetățenii domiciliați în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căuşeni, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituționale ale Republicii Moldova.

De asemenea, tot până la 3.000 de buletine de vot a fost majorat numărul buletinelor de vot care vor fi expediate în secțiile de votare din Riga (Letonia), Tallin (Estonia), Vilnius (Lituania) și Ferrara (Republica Italiană), unde în primul tur de scrutin au fost expediate doar câte 500 de buletine de vot.

Astfel, pentru scrutinul de duminică vor fi tipărite 3.165.636 exemplare, dintre care 2.414.492 vor fi tipărite în limba română, iar celelalte în limba rusă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2332 0.1427%
USD USD 17.4562 0.2297%
RUB RUB 0.2725 -0.1100%
RON RON 4.0386 0.1091%
UAH UAH 0.7133 0.2953%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile