Logo Realitatea.md

Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au devenit OFICIAL cetățeni ai Republicii Moldova! „Sunt mândru că mi-am îndeplinit visul de a avea cetățenie pe tot teritoriul de la Vest până la Nistru”

03 Noiembrie 2016, 16:34 // Actualitate

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, au depus astăzi jurământul pentru a deveni cetăţeni ai Republicii Moldova. Ceremonia a avut loc la sediul Ambasadei Republicii Moldova în România.

Foto: captură video/Privesc.eu

Trăian Băsesc i-am mulțumit președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care, prin decret, i-a acordat dreptul de a deveni cetățean al Republicii Moldova.

„Este o republică dragă mie ca și țara mea, de care mă simt legat prin cultură, educație, limbă și mai ales prin solidaritate. Și anume solidaritatea m-a făcut ca în ultimii 10 ani, cât am îndeplinit funcția de președinte al României, să întreprind acțiuni în favoarea cetățenilor Republicii Moldova și al parcursului european al acestei țări, ai cărei independență România a recunoscut-o prima de pe mapamond”, a menționat Băsescu.

Potrivit lui, relația bilaterală, dincolo de a fi una de suflet între cetățenii RM și cei ai România au avut urcușuri și coborâșuri în cei 10 ani.

„Îmi aduc aminte cu plăcere momente în care ne-am putut sprijini unii pe ceilalți. Îmi amintesc de criza vinului, când Federația Rusă a stopat exportul de vinuri pe teritoriul său. Atunci am invitat producătorii din RM și pe însuși președintele RM, Vladimir Voronin, să-și promoveze vinurile pe piața din România și s-a organizat un mare târg în Piața Constituției. Iar astăzi, România este cea mai mare piață de export a vinurilor din Republica Moldova. Vreau să știți că în 2004 România acordase doar 4 cetățenii pentru Republica Moldova. A fost o cotitură în politica noastră atunci când am simplificat procedura de redobândire a cetățeniei. în prezent avem peste 500 mii de cetățeni din Republica Moldova. Sunt mândru că mi-am îndeplinit visul de a avea cetățenie pe tot teritoriul de la Vest până la Nistru”, a remarcat Băsescu.

Întrebat de jurnaliști dacă va putea vota în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, Trăian Băsescu a spus că deocamdată nu va putea vota.

„Aceasta este ultima procedură din dosarul de dobândire a cetățeniei. Rămâne să vedem dacă primesc actele până duminică. Voi face totul ce este legal”, a conchis fostul președinte al României.

Cererea de obţinere a cetăţeniei Republicii Moldova a fost depusă de către Traian Băsescu şi de soţia sa în 10 martie 2016. În luna iunie, prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, Traian Băsescu şi soţia sa au primit cetăţenia Republicii Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5276 0.0415%
USD USD 16.9232 0.2417%
RUB RUB 0.2654 -0.0377%
RON RON 4.1812 -0.0167%
UAH UAH 0.6438 1.0199%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile