Logo Realitatea.md

Transferuri bănești sigur și rapid (P)

08 August 2017, 09:54 // Economie

Trăim vremuri când transferul unei sume de bani, dintr-un colț în altul al planetei, poate fi efectuat mai sigur și mai rapid ca niciodată.  Deși avem la dispoziție o gamă largă de soluții -  de la transferuri rapide, la web-banking - unii dintre noi aleg niște opțiuni pe cât de derizorii, pe atât de periculoase.  Mai trist este că, cel mai des, își pun în pericol banii cei care îi obțin destul de greu.  

Cunosc o pensionară care îi trimite bani nepoatei sale în… borcane cu gem. La anii săi, femeia este încă destul de activă și chiar are un loc de muncă. Periodic își ajută singura sa nepoată care e stabilită în altă țară. Deși folosește calculatorul, știe de Facebook și comunică cu nepoată prin Skype, când e vorba să transfere bani, are încredere doar în borcanele sale cu gem.  Învelește bancnotele în pungi de polietilenă, apoi le strecoară în borcanele care ajung la destinație cu trenul.

Alți moldoveni apelează la însoțitoarele de bord. O tânără stabilită în Marea Britanie folosește această metodă pentru a trimite bani părinților o dată la fiecare șase luni. Consideră că această opțiune este cea mai sigură. De ce? Pentru că intermediarul cere o taxă astronomică pentru acest serviciu.

În astfel de cazuri vorbim de câteva sute de dolari, alții folosesc metode nesigure de transferuri, riscând să piardă sume de mii de euro. Una dintre cele mai folosite metode sunt microbuzele care pleacă în Italia sau Turcia, de exemplu. Pe lângă faptul că nu vă oferă nicio garanție că banii vor ajunge la destinație, șoferii acestor microbuze cer cel puțin 5 la sută din suma transferată, adică între 50 și 100 de euro. Nicio bancă sau operator de transferuri bănești nu propun tarife atât de mari. Și asta chiar dacă, în cazul lor, banii ajung în siguranță la destinatar, aceștia nu pot fi furați pe drum și nici pierduți.

Paradoxul este că mai mult de jumătate dintre moldovenii care au un loc de muncă peste hotare trimit acasă bani prin astfel de metode riscante și costisitoare. Lunar, în Moldova ajung aproximativ 100 de milioane de dolari prin diverse tipuri de transferuri. Suma reală este însă cu mult mai mare în condițiile în care datele oficiale arată că 800 de mii de moldoveni muncesc peste hotare. Cu siguranță concetățenii noștri le trimit copiilor lăsați acasă mult mai mult decât 100 de dolari pe lună. Mulți dintre ei însă își risipesc banii făcuți cu atâta greu pe „intermediari” scumpi care în orice moment ar putea să-i „piardă” pe drum.

Concetățenii noștri ar trebui să urmeze exemplul imigranților din alte state care au renunțat demult la astfel de servicii riscante. În 2016, piața mondială de transferuri bănești a atins suma de 575 de miliarde de dolari, iar estimările arată că în 2018 va crește până la 615 miliarde de dolari.

Unul dintre cele mai populare servicii pe piața financiară internațională sunt transferurile bănești fără necesitatea de a deschide un cont bancar. „Acest fapt este influențat de mai mulți factori, inclusiv rata ridicată a migrației forței de muncă, un standard neregulat de trai în diferite țări, îmbunătățirea accesibilității și apariția unor noi canale financiare”, spun reprezentanții companiei Moneyto Ltd

Compania este prezentă pe piața serviciilor de transferuri bănești deja de 13 ani. Începând cu 2014, Moneyto Ltd a lansat serviciul de transferuri bănești în regim online din Marea Britanie către 35 de state. Reprezentanții companiei au fost ghidați în primul rând de necesitățile clienților. Asta înseamnă și mai puține cheltuieli, timp pierdut și efort depus pentru transferul unei sume de bani decât în cazul metodei clasice propusă la bancă sau în oficiul unui operator de transferuri.

În ultimii ani au apărut companii financiare care investesc resurse în tehnologie și oferă servicii tot mai convenabile, tot mai sigure și mai rentabile. Moneyto Ltd a mers exact pe această cale, oferind clienților un mod sigur de a transfera bani de pe card, prin intermediul site-ului companiei.

„În același timp, am păstrat posibilitatea destinatarului de a obține banii în numerar, un serviciu care este foarte popular. De obicei, expeditorii reprezintă populația economic activă, iar beneficiarii sunt obișnuiți să primească banii în numerar, cu atât mai mult că noi oferim clienților posibilitatea de a alege valuta”, afirmă reprezentanții Moneyto Ltd.

Astfel, în timp ce moldovenii noștri de peste hotare trimit acasă bancnotele de euro sau dolari ascunse în cozonaci sau hainele pentru copii, majoritatea migranților demult au descoperit metode moderne, sigure și ieftine. 

Iar când spunem ieftine ne referim la o taxă infimă în raport cu cele 5% cerute de șoferii microbuzelor care vin din Italia sau Turcia. Bunăoară taxa de transfer la Moneyto Ltd este 1 liră - aproximativ 24 lei, indiferent de sumă, iar garanția că banii ajung la destinatar este de 100% și nicidecum la nivelul de eroare statistică.

Și concetățenii noștri pot acum descoperi cât de ușor, avantajos și sigur pot utiliza tehnologiile informaționale pentru a efectua transferuri bănești, în loc să aștepte cu frică știrile sau cronica poliției, gândindu-se la soarta banilor pe care au ales să-I trimită acasă pe cele mai periculoase căi.

(P)

Citeste tot despre: transferuri, transferuri bănești
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6185 0.5310%
USD USD 17.4047 -0.4877%
RUB RUB 0.2979 1.2576%
RON RON 4.4286 0.5426%
UAH UAH 0.6477 -1.9082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile