Logo Realitatea.md

Trei americani deținuți în Coreea de Nord au fost eliberați. Anunțul a fost făcut de Donald Trump

09 Mai 2018, 20:46 // În lume

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat astăzi eliberarea a trei cetăţeni americani deţinuţi de Coreea de Nord, salutând totodată „gestul de bunăvoinţă" din partea liderului nord-coreean Kim Jong Un, cu care urmează să se întâlnească în săptămânile următoare, informează AFP.

Foto: abcnews.com

La o zi după decizia de a retrage SUA din acordul asupra programului nuclear iranian, încheiat de predecesorul său Barack Obama, preşedintele american vrea să demonstreze că acţionează şi într-un alt mare dosar legat de ameninţarea nucleară.

„Sunt încântat să vă informez că secretarul de stat Mike Pompeo se întoarce cu avionul din Coreea de Nord, împreună cu trei minunaţi domni pe care toată lumea abia aşteaptă să-i întâlnească", a notat Trump pe contul său de Twitter. „Ei par să fie sănătoşi", a adăugat Trump, precizând, fără să-şi ascundă entuziasmul, că el îi va primi personal la sosirea lor la o bază militară din Andrews, lângă Washington, joi, la orele două dimineaţa.

Kim Dong-chul, pastor americano-coreean, a fost arestat pentru spionaj şi condamnat în 2016 la zece ani de muncă silnică. Kim Hak-song şi Kim Sang-duk lucrau pentru Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie de la Phenian, stabiliment fondat de evanghelişti străini. Ei au fost arestaţi anul trecut pentru„acţiuni ostile".

Coreea de Nord a mai arestat în trecut cetăţeni americani, dintre care majoritatea au fost eliberaţi de Phenian după intervenţii ale unor personalităţi. Fostul preşedinte Bill Clinton a călătorit la Phenian în 2009 pentru a obţine eliberarea a doi jurnalişti condamnaţi la 12 ani de muncă silnică pentru că au trecut ilegal frontiera.

Potrivit lui Trump, data şi locul viitoarei sale întâlniri cu liderul nord-coreean au fost deja fixate. În ultimele săptămâni, el a evocat două posibile locuri pentru această întâlnire: Zona Demilitarizată (DMZ), care divizează peninsula şi care a găzduit la sfârşitul lui aprilie al treilea summit intercoreean, şi Singapore.

După ani în care tensiunile au escaladat asupra programelor nuclear şi balistic ale Coreei de Nord, peninsula cunoaşte de la începutul anului o remarcabilă detensionare, ilustrată şi de recentul summit intercoreean

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6896 0.0417%
USD USD 16.9994 -0.0359%
RUB RUB 0.2578 0.9002%
RON RON 4.2249 0.2040%
UAH UAH 0.6082 -0.0164%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile