Logo Realitatea.md

UPDATE: Mai multe drumuri din țară sunt blocate la această oră! Peste 60 de accidente s-au produs de dimineață (FOTO, VIDEO)

18 Ianuarie 2018, 09:02 // Societate

UPDATE ORA 21.00 Circulația a fost reluată și prin postul vamal intern de control ”Hîrbovăț”. Restricții de circulație sunt, în continuare, consemnate în posturile vamale ”Basarabeasca”, ”Ceadîr-Lunga 1”, ”Ceadîr-Lunga 2”, ”Săiți”, ”Mirnoe” și ”Molovata”.

UPDATE ORA 19.00 Rămâne suspendată activitatea punctelor de trecere: PTF Ceadîr-Lunga - Maloiaroslaveț; PTF Ceadîr-lunga-Novîie-Traianî, PTF Mirnoe-Tabaki; PTF Etulia - Nagornoe; PTF Cișmichioi - Dolinscoe. În aceste condiții, până la deblocarea căilor de acces din partea ucraineană, poliția de frontieră solicită evitarea deplasării spre punctele de trecere nominalizate.

UPDATE ORA 17.40 La Centrul Operațional de Dirijare în Situații Excepționale al IGSU a fost convocată o ședință operativă în care a fost abordată situația din țară în urma ninsorilor. Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a atras atenția responsabililor asupra remedierii situației și acordarea asistenței necesare cetățenilor care au nevoie de ajutor. Citește AICI despre ce s-a discutat! (VIDEO)

UPDATE ORA 16.20 În zona de Centru, Nord și Sud se efectuează lucrări de deszăpezire şi combatere a lunecuşului. Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că în prezent, există unele dificultăți de circulație pe traseele Chișinău – Bălți (M5) și Chișinău-Leușeni, unde a fost stopată pentru o oră și jumătate trecerea prin frontiera Leușeni pentru a face posibilă executarea lucrărilor de deszăpezire. Toate drumurile sunt monitorizate permanent pentru a se interveni urgent în caz de necesitate.

Totodată, din cauza viscolului și vizibilității foarte reduse, rămân închise următoarele sectoare de drumuri: 

  1. R30 Anenii Noi – Căușeni – Ștefan Vodă – frontiera cu Ucraina;
  2. sectorul de drum Porumbrei – Valea Perjei (Cimișlia). 

UPDATE ORA 14:50 Angajații Inspectoratului Național de Patrulare anunță că, la această oră, patru drumuri din țară sunt blocate:

- Traseul R 35 km 4 blocat (R23) Basarabeasca-Comrat;

- Traseul R 30 Anenii Noi, drumul de acces în satul Ciobanovca este blocat;
- Raionul Cantemir, porțiunea Vișniovca-Dedulești e blocată temporar, lucrează a 3 autospeciale;
- Traseu R-32 Cahul-Taraclia este blocat, transport blocat nu este.

De asemenea, în raionul Ștefan Vodă este vânt puternic și se formează blocări pe drumurile locale.

Alte trasee sau drumuri din țară blocate nu sunt, potrivit INP.

Menționăm că, din cauza condițiilor meteorologice nefaste, pe drumurile din țară până la moment au avut loc 65 de accidente rutiere, inclusive și cele cu pagube materiale, în urma cărora 11 persoane au avut de suferit diferite traumatisme.

UPDATE ORA 13:45 Pe teritoriul raioanelor Anenii Noi, Basarabeasca și Criuleni, se circulă cu vizibilitate redusă. Este vânt puternic, iar pe alocuri se formează troiene. Zăpada a ajuns la 50 cm!

La moment, pe teritoriul acestor raioane activează autospecialele. Alte trasee din țară blocate nu sunt. Inspectorii de patrulare activează în regim sporit la acordarea ajutorului cetățenilor.

UPDATE ORA 13.20 De la ora 06.00 și până la ora 12.00, în țară s-au produs 39 de accidente rutiere, dintre care 31 - în municipiul Chișinău. Poliția califică aceste accidende ca fiind ușoare-medii, fără persoane decedate sau rănite grav.

UPDATE ORA 11.57 Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, este sistată circulația rutieră pe drumul republican R 3, tronsonul cuprins între satele Valea Perjei, Gradiște, Iurievca și Porumbrei din raionul Cimișlia, până la drumul expres M 3. Serviciul „InfoTrafic” al Inspectoratului Naţional de Patrulare informează că transportul de mare tonaj, care circulă pe drumul expres M 3, podul localității Băcioi, este direcționat spre orașul Ialoveni.

UPDATE ORA 12:00 Polițiștii Direcției Generale Securitate Publică al Inspectoratului General de Poliție și angajaţii APL la datorie! Conducerea IGP a dispus crearea mai multor echipe mixte pentru verificarea și acordarea ajutorului necesar persoanelor solitare, în etate, familiilor social-vulnerabile și oamenilor străzii din întreaga țară.

Specialiștii Prevenire și Siguranță Copii sunt în dialog direct cu șefi ai direcțiilor de profil, pentru a interveni prompt în orice situație identificată.

Polițiștii din teritoriu, „înarmați” cu lopeți! Sunt pregătiți să intervină în situații de risc (FOTO)

UPDATE ORA 11:40 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă lucrările de deblocare și deszăpezire a mijloacelor de transport, care au rămas împotmolite pe unele porțiuni de trasee. Pe drumurile din Șoldănești, trei mijloace de transport au fost tractate de pompieri în această dimineață.

De ajutorul specialiștilor IGSU a fost nevoie și în raionul Criuleni, unde un microbuz a ajuns într-un șanț. Salvatorii au efectuat operațiunea de deblocare.

GRAV! Vehicule răsturnate la Anenii Noi, Ialoveni și Orhei. Şoferii de la autogări, verificați dacă au cauciucuri de iarnă (FOTO)

Conform informațiilor operative, mai multe camioane sunt stopate de autorități la intrarea în orașul Anenii Noi, pentru a evita înzăpezirea acestora. La moment, rămân deconectate parțial de la curentul electric 173 localități din 19 raioane.

UPDATE ORA 11:00 Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în ambulanța, care a rămas blocată pe traseu, era transportat, de fapt, un bebeluș de doar trei luni. La fața locului, au intervenit pompierii și salvatorii Secției Situații Excepționale Rezina pentru deblocarea autovehiculului.

UPDATE ORA 09:45 Pe teritoriul țării, au avut loc cinci accidente rutiere grave. Din fericire, nicio persoană nu a decedat, alte opt - fiind traumatizate. 

Totodată, pe parcursul nopții, au fost deblocate 37 automobile, 2 autospeciale și o ambulanță care s-a blocat pe traseul din localitatea Cornești, în care se afla un copil minor în stare gravă, iar în raionul Fălești - a fost deblocat un automobil în care se afla o familie cu doi copii minori - toți locuitori ai satului Bocșa. Mai multe, citește AICI

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI a creat trei celule de criză în zonele de nord, sud și centrul ale țării. Acestea vor funcționa în cadrul subdiviziunilor IGSU din municipiile Bălți, Cahul și Chișinău. 

În cadrul celulelor, vor face parte reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Poliției, Departamentul Trupelor de Carabinieri, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Muncii, Sănătății și Protecției Sociale, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, distribuitori ai energiei electrice, iar după caz ar putea fi implicați reprezentanți ai Ministerului Apărării.

Responsabilii din cadrul celulelor de criză au menirea să monitorizeze situația pe traseele și localitățile din țară să efectueze calculele mijloacelor disponibile și să ia decizii pentru intervenții.

Conform informațiilor IGSU, pe traseul R-38 în apropiere de localitatea Moscovei, a fost stopat un camion, iar pe traseul R-34, în apropiere de Giurgiulești, au fost stopate de autorități 7 autocamioane.

Pe parcursul nopții, salvatorii au efectuat lucrări de deblocare a mai multor mijloace de transport. La Telenești, în apropiere de localitatea Mîndrești, pompierii au deblocat din zăpadă 4 autoturisme și un autocamion ce transporta combustibil.

IGSU îndemnă oamenii să apeleze de urgență serviciul 901 în situații de risc. 

Citeste tot despre: celule de criză, IGSU, situații de risc
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile