Logo Realitatea.md

Trei cetățeni ai Israelului riscă să fie condamnați în Moldova, după ce au împărțit permise de ședere ilegale pentru conaționali (DOC)

22 Septembrie 2017, 10:56 // Societate

Trei cetățeni ai Statului Israel obțineau venit în rezultatul organizării şederii ilegale pe teritoriul Republicii Moldova a cetăţenilor Statului Israel. Aceștia au format o reuniune stabilă de persoane și printr-o înţelegere prealabilă, împărţind rolurile, asigurau intrarea, şederea sau ieşirea de pe teritoriu Republicii Moldova a persoanelor care nu sunt nici cetăţeni, nici rezidenți ai acestui stat.

Activitatea lor, însă, a fost deconspirată, iar Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a finalizat deja urmărirea penală şi a expediat în instanţa de judecată cauza penală de învinuire.

Foto: PCCOCS

Urmărirea penală pe caz a fost începută în luna noiembrie anul trecut, iar conform materialelor cauzei penale, s-a constatat că din anul 2014 până la 7 iulie 2017, urmărind scopul obţinerii unui profit material, contra sumelor de bani cuprinse între 500 şi 1700 euro pentru fiecare persoană, au asigurat obţinerea frauduloasă a permiselor de şedere pe teritoriul Republicii Moldova pentru cetăţenii Statului Israel sosiţi pe teritoriul Republicii Moldova în scopul efectuării studiilor universitare, organizând şederea ilegală.

În comun cu ofițerii Biroului Migrației și Azil al MAI, au fost documentate și constatate 268 de episoade privind obţinerea frauduloasă a permiselor de şedere pe teritoriul Republicii Moldova de către cetățeni ai Statului Israel, în care au fost implicate persoanele învinuite.

Actualmente, față de persoanele în privința cărora s-a transmis cauza în judecată este aplicată măsura preventivă - arestul preventiv, iar investigaţiile pe caz continuă în scopul tragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în schema infracţională deconspirată.

În cazul în care vor fi găsite vinovate, persoanele implicate în săvârșirea infracțiunii de organizarea migrației ilegale, riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de la 5 la 7 ani.

Totodată, PCCOCS a înaintat un demers către Biroul de Migrație și Azil al MAI prin care a solicitat ca ultimii să întreprindă măsurile de rigoare, conform competențelor în privința persoanelor figurante pe caz, care au obținut dreptul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova prin prezentarea unor acte falsificate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5039 0.0000%
USD USD 17.3387 0.0000%
RUB RUB 0.3011 0.0000%
RON RON 4.4644 0.0000%
UAH UAH 0.6544 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile