Logo Realitatea.md

Trei instituții importante în stat vor rămâne până la sfârșitul lunii octombrie fără conducere (VIDEO)

12 Octombrie 2017, 11:28 // Actualitate

Mandatul directorilor Centrului Național Anticorupție (CNA), a Serviciului de Informare și Securitate (SIS), precum și a Autorității Naționale de Integritate (ANI) vor expira pe data de 25 octombrie curent, iar conform procedurii legale Parlamentul trebuie să organizeze concursul de numire în funcție a noilor conducători în cel mai apropiat timp.

Embed:

Conform legii cu privire la funcționarea CNA, directorul Centrului este numit în funcţie de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, pentru un mandat de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat. Candidatul la funcţia de director este selectat pe bază de concurs organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, cu atragerea în calitate de observatori a reprezentanţilor societăţii civile sau a reprezentanţilor mediului academic.

În cazul, numirii unui nou director al SIS legea prevede ca acesta să fie numit în funcţie de Parlament, la propunerea a cel puțin 10 deputați, cu avizul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, pe un termen de cinci ani.

Ce ține de președintele ANI, acesta este numit în funcții de șeful statului la propunerea Consiliului de Integritate, conform legii cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate din 2016. Durata mandatului președintelui este la fel de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat nou. Președintele este ales în bază de concurs anunțat cu 30 de zile înainte de data desfășurării concursului.

De menționat faptul că ANI desfășoară deja concursul repetat pentru ocuparea funcției, deoarece la prima etapă cei doi candidați înscriși nu au susținut proba la poligraf.

În timpul ședinței de astăzi a Legislativului, președintele fracțiunei parlamentare PLDM, Tudor Deliu, a menționat că până în prezent, Comisia juridică numiri şi imunităţi nu a inițiat nici o procedură de anunțare a concursului pentru ocuparea funcțiilor la CNA și SIS.

„Ieri a avut loc ședința Comisiei și nu s-a abordat acest subiect. Vom vedea miercurea viitoare în cadrul ședinței poate va fi discutat acest subiect, dacă nu eu voi iniția discuții pentru ca să purcedem la anunțarea concursului. Cât privește SIS, nu cunosc care e situația, însă presupun că e similară cu cea a CNA”, a precizat Deliu.

Directorii celor trei instituții au fost numiți în funcție la data de 25 octombrie, 2012. În prezent, director al CNA este Viorel Chetraru, al SIS Mihai Balan, iar al CNI Anatolie Donciu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7904 -0.0111%
USD USD 16.8264 0.0053%
RUB RUB 0.2562 1.5055%
RON RON 4.2465 -0.0447%
UAH UAH 0.5995 -0.0167%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile