Logo Realitatea.md

Trei șoferi, cercetați penal pentru că au dat șpagă inspectorilor de patrulare! Unul a vrut să mituiască polițiștii cu un lănțișor de argint

13 Noiembrie 2017, 13:48 // Societate

Trei șoferi sunt cercetați penal pentru încercarea de a corupe ofițerii de patrulare. Aceștia au fost stopați de poliție pentru depășirea vitezei de circulație și conducerea automobilului în stare de ebrietate. Potrivit SPIA, ei riscă să stea după gratii până la șase ani.

Foto: MAI

„Două incidente au avut loc la data de 7 și 8 noiembrie curent, în timpul patrulării echipelor mobile din cadrul Batalionului de Patrulare Nord al INP. Inspectorii de patrulare au stopat unitățile de transport pentru depăşirea vitezei de circulaţie. În timpul documentării contravențiilor, conducătorii auto au propus mijloace financiare pentru a nu le fi întocmite procese-verbale. Fiind avertizați de către polițiști despre răspunderea penală pentru oferirea de mită, ambii bănuiți au insistat și au lăsat sume de bani în automobilul de serviciu. În cadrul acțiunilor de urmărire penală demarate, bănuiții și-au recunoscut vina”,  informează reprezentanți ai SPIA.

Un alt caz s-a produs pe 9 noiembrie. Un băiat de 23 de ani, din satul Cazaclia, prins la volan în stare de ebrietate, a încercat să mituiască polițiștii cu 200 de lei, pentru a nu i se întocmi proces. Iar pentru că suma i s-a părut mică, el le-a propus inspectorilor și un lănțișor de argint, evaluat la suma de circa 150 de dolari SUA: „Ulterior, urmare a acțiunilor de urmărire penală și investigații speciale, bănuitul a fost reținut în flagrant delict de ofițerii SPIA în momentul transmiterii sumei promise și a obiectului de preț”, se menționează într-un comunica al SPIA.

„Dinamica crescătoare a denunțurilor parvenite în adresa SPIA din parte angajaților MAI denotă gradul de responsabilitate și spiritul de integritate care ia amploare în sistemul afacerilor interne. În acest context, Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI îndeamnă cetățenii să se abțină de la manifestările de orice gen de corupție, iar în cazul în care cunosc sau sunt forțați să ia parte la acțiuni cu caracter corupțional să apeleze necondiționat la numărul scurt 1520”, precizează reprezentanții SPIA.

Bănuiții sunt cercetați pentru corupere activă. Dacă vina le va fi demonstrată, ar putea să stea după gratii șase ani sau să achite o amendă de la 2000 la 4000 de unități convenționale. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3174 0.2902%
USD USD 16.5538 0.3802%
RUB RUB 0.2877 1.0537%
RON RON 4.3540 0.2902%
UAH UAH 0.6293 0.9464%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile