Logo Realitatea.md

Turcia a redeschis moscheile pentru rugăciuni colective. Mii de oameni au participat

30 Mai 2020, 15:22 // În lume

Mii de credincioşi au luat parte la rugăciuni colective organizate în moschei în Turcia, după mai bine de două luni de, informează sâmbătă AFP, citată de Agerpres.

Foto: agerpres.ro

Sute de enoriaşi, cu măşti de protecţie pe faţă, s-au rugat pe covoraşe amplasate la un metru unul de altul, în curtea celebrei Moschei Albastre din Istanbul.

Alte mii de enoriaşi se aflau în interiorul şi în faţa moscheii Fatih, în timp ce pisici se plimbau printre rândurile de credincioşi, transmite France Presse.

Angajaţi municipali distribuiau gel dezinfectant şi covoraşe de rugăciune de unică folosinţă, în timp ce dintr-un difuzor erau transmise mesaje de prevenţie: necesitarea de a purta mască şi de a respecta distanţa de siguranţă.

Membri ai clerului musulman au recitat la rândul lor rugăciuni la Sfânta Sofia - transformată în muzeu după ce a fost o biserică creştină, apoi o moschee - pentru a marca o nouă aniversare de la cucerirea oraşului Constantinopol, astăzi Istanbul, în 1453 de către otomani.

În alte oraşe ale Turciei, enoriaşii s-au rugat vineri în pieţe sau pe stadioane, potrivit mass-media turce.

Rugăciunile colective au fost interzise provizoriu la 17 martie, în cadrul dispoziţiilor puse în aplicare pentru încetinirea răspândirii noului tip de coronavirus în Turcia. Însă guvernul turc, care afirmă că a reuşit să stăpânească pandemia, a relaxat restricţiile în ultimele săptămâni.

Joi, preşedintele Erdogan a anunţat redeschiderea începând de lunea viitoare a restaurantelor, cafenelelor şi bibliotecilor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile