Logo Realitatea.md

UE pregăteşte un sistem electronic de înregistrare a cetăţenilor care călătoresc fără vize

16 Noiembrie 2016, 20:33 // În lume

Milioane de turişti şi oameni de afaceri care doresc să viziteze Europa vor trebui să plătească o taxă de 5 euro pentru a se înregistra online în avans dacă planul UE privind înăsprirea controalelor în cazul cetăţenilor străini care nu au nevoie de viză pentru a călători în UE va fi aprobat.

Sistemul, care urmează să fie aprobat miercuri de Comisia Europeană, prevede verificarea în diferite baze de date ale blocului comunitar a documentelor de identitate şi a detaliilor legate de reşedinţă ale persoanelor care doresc să călătorească în Uniunea Europeană, transmite Adevarul.

După atacurile comise de organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI) în Franţa şi Belgia şi sosirea în număr mare a migranţilor şi a refugiaţilor în Grecia, Executivul european speră că acest plan de screening poate rezolva lacunele de securitate la frontierele sale.

Sistemul, care îi vizează pe militanţii violenţi, criminalii şi migranţii ilegali, va fi aplicat în cazul cetăţenilor din circa 60 de ţări care pot vizita zona Schengen pentru călătorii de scurtă durată fără viză, inclusiv americani, japonezi şi - în funcţie de negocierile Londrei pentru ieşirea din UE - britanici.

Valoarea proiectului, care urmează să fie trimis spre aprobare guvernelor europene şi Parlamentului European, este estimată la circa 200 de milioane de euro, iar costurile anuale se vor ridica la 85 de milioane de euro.

Sistemul ar elimina de asemenea preocupările exprimate de state din Uniunea Europenă în legătură cu planurile de extindere în următorii ani a ridicării obligativităţii vizelor în cazul Turciei şi Ucrainei şi s-ar aplica imediat cetăţenilor din statele din Balcani din afara UE, precum Albania şi Serbia.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5276 0.0415%
USD USD 16.9232 0.2417%
RUB RUB 0.2654 -0.0377%
RON RON 4.1812 -0.0167%
UAH UAH 0.6438 1.0199%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile