Logo Realitatea.md

UE și SUA, reacții de îngrijorare cu privire la cazul Domnicăi Manole! CSM vine cu precizări și promite să intervină dacă procesul va derula cu rea credință

03 Iunie 2016, 18:42 // Actualitate

Delegația UE în Republica Moldova și Ambasada SUA la Chișinău au reacționat vis-a-vis de cazul judecătoarei Domnica Manole.

Astfel, oficialii europeri își exprimă îngrijorarea în legătură cu ridicarea imunității și inițierea urmării penale pe numele magistratei și menționează faptul că evoluțiile recente în domeniul justiției în Republica Moldova nu sunt îndreptate pentru risipirea îngrijorării Consiliul Afacerilor Externe, care într-un raport cu referire la țara noastră a menționat lipsa de independență a sistemului judiciar, dar și ceea ce ține de aplicarea legii.

foto: Unimedia/Igor Rotari

La rândul său, Ambasada SUA, menționează că ”asigurarea independenței și imparțialității justiției este cea mai mare importantă pentru orice democrație, iar autoritățile moldovene trebuie să aibă grijă de faptul că nu există nici măcar riscul apariție  interferențelor politice, incorectitudine sau intimidare în desfășurarea problemelor juridice”.

În acest sens, Consiliului Superior al Magistraturii a venit cu explicații în fața partenerilor externi ai țării unde precizează că Procurorul General, care a solicitat ridicarea imunității judecătoarei Domnica Manole, a prezentat suficiente raționamente care ridicau îngrijorarea rezonabilă privind prezența unei rele intenții a judecătorului.

”Decizia Consiliului s-a luat prin respectarea prevederilor legale și a normelor în vigoare. CSM a exprimat dorința de a aduce cât mai repede claritate în acest caz. Singurul mecanism prin care poate fi verificată și demonstrată lipsa sau existența unei rele intenții – este dovedirea nevinovăției sau a vinovăției persoanei acuzate în cadrul unui proces de investigație și de judecată legal, transparent, corect și neinfluențat de nimeni. De aceea, doresc să vă asigur că Consiliul Superior al Magistraturii va întreprinde și va veghea ca acest proces să fie unul cât se poate de transparent și echidistant. Sistemul judecătoresc fiind deopotrivă interesat de o astfel de evoluție a lucrurilor”, menționează președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu.

Acesta mai menționează că, în cazul în care vor exista probe sau doar semnale că acest proces este derulat cu rea credință, Consiliul Superior al Magistraturii, va utiliza toate instrumentele legale care îi sunt puse la dispoziție, pentru a preîntâmpina și combate o astfel de practică.

Realitatea.md amintește că, săptămâna trecută, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat sesizarea Procurorului General interimar şi a eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale în privinţa judecătorului Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole, conform art. 307 alin. (1) Cod penal, pentru pronunţarea unei hotărâri contrare legii. 

Mai exact, după ce la sfârșitul lunii martie, Comisia Electroală Centrală a respins inițiativa de organizare a unui referendum republican de modificare a Constituției, inițiat de Platforma DA, pe 14 aprilie 2016, Domnica Manole a emis o hotărâre prin care a dispus anularea hotărârii CEC şi iniţierea refrendumului republican constituţional

Ulterior, pe 22 aprilie CEC şi-a făcut dreptate la Curtea Supremă de Justiţie care a dispus casarea hotărârii emise de Domnica Manole

 

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6652 0.7646%
USD USD 17.2389 0.0580%
RUB RUB 0.2267 -0.5265%
RON RON 4.2410 0.7746%
UAH UAH 0.6050 -0.1156%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile