Logo Realitatea.md

ULTIMA ORĂ! Plahotniuc vrea un Guvern tehnocrat: Leancă, Tănase și Gaburici, printre cei nominalizați la funcțiile de miniștri (VIDEO)

19 Decembrie 2017, 13:33 // Actualitate

Modificări în componența Guvernului Republicii Moldova. Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc a anunțat că șapte noi membri se vor regăsi în Cabinetul de miniștri condus de Pavel Filip. Deciziile au fost luate în urma Biroului politic al PDM, și a discuțiilor cu colegii de la Guvernare. 

Potrivit lui Plahotniuc, aceste modificări vor transforma Executivul într-unul tehnocrat. Astfel, din Guvernul vor rămâne doar patru miniştri, fiind vorba de:

 • ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării - Monica Babuc
 • ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan
 • ministrul Finanţelor, Octavian Armașu
 • ministrul Apărării, Eugen Sturza.

Persoanele nominalizate pentru funcțiile de miniștri:

 • ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale - Svetlana Cebotari
 • vicepremier pentru Integrare Europeană - Iurie Leancă
 • ministrul Justiției - Alexandru Tănase
 • ministrul Economiei - Chiril Gaburici
 • vicepremier pentru Reintegrare - Cristina Lesnic
 • ministrul Agriculturii - Liviu Volconovici.
 • ministrul de Externe - Tudor Ulianovschi

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat că din noua componență a Guvernului fac parte persoane tinere, tehnocrate și care și-au adus până acum aportul la schimbările înregistrate. De asemenea, în noul Executiv va creşte şi numărul femeilor, care vor fi în număr de patru.

„Pe fundalul creșterii încrederii în Guvern din partea cetățenilor e momentul să luăm unele decizii care să aducă mult mai multe rezultate pentru cetățeni în anii ce urmează. Unii pot să se întrebe de ce facem schimbări când guvernul e în creștere. Simplu: pentru că vrem mai mult și știm că se poate mai mult. Când am decis să facem reforma guvernului, am anunțat că vor urma schimbări, iar miniștrii care s-au antrenat în asigurarea acestui interimat au fost conștienți de acest lucru. Această perioadă de tranziție s-a încheiat, trecem la dinamizare. Am început cu secretarii de stat selectați din mediul profesional. Acum facem același lucru cu miniștrii. Remanierea pe care o anunțăm vizează mai mult de jumătate din portofoliile ministeriale. Vom avea șapte membri noi din cei 13. Am optat pentru caracterul tehnocrat. Am întărit prezența doamnelor în guvern și am ajuns deja la patru doamne”, a menționat Plahotniuc.

La rândul său, președintele Gupului PPEM, Valeriu Ghilețchi a afirmat că Grupul PPEM în Parlament a dus discuții cu membrii din PD, pentru a continua mersul european al țării și pentru a identifica cele mai viabile căi posibile. „Noi am vrem ca odată cu sosirea noului an, să avem un guvern cu un nou potențial, care să ducă programul de guvernare la bun sfârșit prin fapte concrete. Sperăm că ei vor face față sarcinilor pe care le încredințăm lor în acest an electoral. După cum ați observat, PPEM va fi reprezentat în această garnitură prin Iurie Leancă și Eugen Sturza, însă vom oferim un sprijin și miniștrilor tehnocrați, care vor lucra în această nouă componență”, a spus Ghilețchi.

În cele din urmă, prim-ministrul, Pavel Filip, a venit cu un mesaj de felicitare pentru foștii membri ai Guvernului și pentru actualii, care urmează să-și înceapă activitatea. De asemenea, premierul a adus sincere mulțumiri membrilor Coaliției de guvernare, pentru suportul oferit Guvernului.

„Aș vrea să mulțumesc foștilor membri ai Guvernului, care și-au adus aportul foarte mult pentru a aduce Republica Moldova pe făgașul actual. Fiecare membru în parte a depus efort pentru a realiza reformele pe care le-am început. Au fost făcute reforme colosale și au adus rezultate. Mă mândresc cu această echipă și am încrederea că noua echipă va fi la fel de puternică și vom continua reformele inițiate. Aduc sincere mulțumiri tuturor, inclusiv domnului președinte Plahotniuc și colegilor care m-au ținut departe de toate loviturile date guvernării, pentru a mă putea concentra asupra reformelor”, a conchis  Filip.

Realitatea.md amintește că Legea cu privire la reformarea Guvernului a fost votată în Parlament, în luna iulie a acestui an. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5605 -0.1740%
USD USD 17.1569 0.0852%
RUB RUB 0.2580 0.9785%
RON RON 4.1712 -0.3417%
UAH UAH 0.6121 0.5420%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile