Logo Realitatea.md

Ultima promisiune: Centura orașului Ungheni va fi gata până la sfârșitul anului 2016! Chirinciuc amenință compania OHL ZS (VIDEO)

02 Martie 2016, 13:11 // Societate

Conducerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a avut azi o şedinţă cu reprezentanţii companiei cehe OHL ZS, cea care trebuie să execute lucrările de reabilitare a unui segment al traseului Chişinău-Ungheni-Sculeni (52 km), dar și drumul de ocolire a orașului Ungheni. După ședință, ministrul Iurie Chirinciuc a declarat că situația este una foarte proastă.

foto: mtid.gov.md

”Avem a cincea sau a șasea întâlnire cu această companie. Din păcate, situația cu contractele internaționale de construcție a drumurilor în Republica Moldova este critică, dar la această companie situația nu că este proastă dar foarte proastă. Din progresul fizic care trebuia să fie 70-80%, la ziua de azi, pe aceste contracte avem pe unul 10% și pe altul 12%”,  a subliniat ministrul. 

Acesta a menționat că a invitat reprezentanții companiei OHL ZS la discuții pentru a pune lucrurile la punct și pentru a decide dacă mai continuă executarea contractelor sau nu.

”După discuții eu am înțeles că situația se va schimba, ei promit acest lucru. Pe noi ne interesează să fie executate contractele în termen și calitativ. Termenul de executare a acestor două proiecte Strășeni - Bahmut și ocolirea orașului Ungheni sunt până la 30 iulie 2016. Din discuțiile cu ei promit că până la finele acestui an vor fi executate aceste contracte. Eu le-am spus în față că nu cred, dacă nu fac o mobilizare generală”, a mai spus Chirinciuc.

Acesta a primit asigurările companiei cehe OHL ZS că din 9 martie încep lucrările, iar o mobilizare totală se va face din 15 aprlie. 

În cazul în care compania nu își va ține promisiunea și nu va realiza condițiile contractuale, ministrul Transporturilor amenință că va începe un război mediatic total, astfel încât această companie nu va avea ce căuta nu doar în Republica Moldova, dar și în toate țările din Europa.

Întrebat despre rezilierea contractului, ministrul a explicat că nu sunt întrunite condițiile: ”Noi i-am avertizat de mai multe ori, dar este o procedură. Inginerul evaluează starea contractelor și în cazul centurii orașului Ungheni, ei ar fi capabili să execute lucrările până în noiembrie și noi nu putem rezilia. Pentru fiecare zi de întârziere vor fi plătite penalități”. 

În concluzie, compania cehă OHL ZS a promis că la sfârșitul anului 2016 drumul de ocolire a orașului Ungheni va fi gata în proporție de 100%, iar porțiunea traseului Chişinău-Ungheni-Sculeni în proporție de 90%. 

Contractele privind reabilitarea acestor două trasee au fost semnate în 2014. Fondurile au fost alocate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile