Logo Realitatea.md

Un caz de gripă clinică, înregistrat în Republica Moldova săptămâna trecută. Ministerul Sănătății îndeamnă populația să se vaccineze

06 Decembrie 2017, 16:13 // Societate

Pe parcursul săptămânii trecute, în Republica Moldova a fost înregistrat un caz de gripă clinică, potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Totodată, s-au înregistrat 67 708 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și 3 295 cazuri de infecții respiratorii acute severe.

Foto simbol

„La momentul actual, în Republica Moldova situația epidemiologică prin gripă este sub gradul epidemiologic conform datelor parvenite din teritoriile administrative în perioada 27 noiembrie - 3 decembrie, morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 205,16 o/oooo”, informează reprezentanții Ministerului Sănătății.

Totuși, specialiștii de la minister recomandă populației să se vaccineze contra gripei: „Vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și reduce riscul apariţiei formelor severe de boală și reducerea numărului îmbolnăvirilor, precum și prevenirea spitalizării şi deceselor cauzate de gripă”.

Până pe 4 decembrie, 197 347 de persoane au fost vaccinate împotriva gripei. Acestea fac parte din grupele profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire (bolnavii cu boli cronice, lucrătorii medicali, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, din instituțiile de asistentă socială, copiii din orfelinate, persoane cu vârsta peste 65 de ani).

Pentru evitarea îmbolnăvirilor Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale vine cu următoarele prescrieri:

- depistarea precoce, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor,

- asigurarea respectării măsurilor de protecție individuală şi colectivă,

- respectarea măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor,

- folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă,

- evitarea zonelor aglomerate şi expunerea prelungită la frig,

- respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe,

- odihnă şi mişcare sunt esenţiale pentru menţinerea unui corp sănătos.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3170 0.0000%
USD USD 16.4277 0.0000%
RUB RUB 0.2688 0.0000%
RON RON 4.3622 0.0000%
UAH UAH 0.6264 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile