Logo Realitatea.md

Un corespondent Deutsche Welle, arestat în Belarus. Ministrul de Externe al Germaniei și Consiliul Europei cer eliberarea acestuia

09 August 2018, 17:16 // În lume

Ministrul german de Externe a solicitat Belarusului "să respecte libertatea de expresie şi a presei", pe fondul arestărilor câtorva jurnalişti independenţi din ţară, inclusiv un corespondent pentru radiodifuzorul german Deutsche Welle, notează politico.eu.

Foto Simbol

„Guvernul federal urmăreşte foarte atent evoluţiile din teren", a declarat Biroul oficialului german, ca urmare a reţinerii, miercuri, a reporterului DW Paulyuk Bykowski. Jurnalistul, un cetăţean din Belarus, a fost arestat după o percheziţie de două ore în locuinţa sa, potrivit unui raport al Deutsche Welle, care a cerut eliberarea sa imediată. În urma percheziţiei, autorităţile au confiscat calculatoarele, telefoanele şi cardurile bancare.

Reţinerea sa a urmat după discuţii la postul de radio, în care Bykowski a discutat despre controalele făcute marţi de autorităţi în două redacţii independente belaruse - site-ul Tut.by şi agenţia BelaPAN.  Controalele s-au încheiat cu reţinerea mai multor jurnalişti din ambele redacţii, inclusiv a redactorului-şef al Tut.by, aceştia fiind acuzaţi că au accesat şi folosit ilegal informaţii online furnizate de agenţia de stat BelTA.

Cei acuzaţi riscă o pedeapsă cu închisoare de până la doi ani, potrivit organizaţiei Reporters Without Borders.

Irina Levshina, redactor-şef al BelPAN, a fost arestată joi în legătură cu investigaţia, potrivit informaţiilor din presă care citau autorităţile din Belarus. 

Consiliul Europei condamnă arestările, afirmând într-un comunicat: „Libertatea presei este unul dintre cele mai importante drepturi umane într-o societate democratică. Ar trebui respectată oriunde în Europa".

Reporteri fără frontieră (Reporters Without Borders) - care a plasat în 2018 Belarus pe locul 155 între ţările privind libertatea presei - şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la percheziţii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 18.7993 0.0266%
USD USD 16.6137 0.5922%
RUB RUB 0.2477 2.2286%
RON RON 4.0395 0.1438%
UAH UAH 0.6045 0.0662%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile