Logo Realitatea.md

Un ex-deputat care ar fi promovat deconectarea „butonului roșu” la CNA, audiat în Comisia „Laundromat”

08 Aprilie 2021, 10:39 // Politica

Valeriu Guma, ex-deputat, fost secretar al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanțe a fost audiat în format online, în cadrul Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova (Comisia „Laundromat”).

Captură Video

Valeriu Guma a fost deputatul care a venit cu amendamentul în 2011 la  articolul 14 al Legii cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului, prin care se oferea posibilitatea de a „deconecta CNA de la butonul roșu”, prin care verifica toate tranzacțiile financiare suspecte.

„A fost creată o breșă prin care banii proveniți din anumite activități ilicite să poată traversa sistemul financiar-bancar din Moldova și ajunge în zonele offshore”, a specificat deputata Inga Grigoriu, președinta Comisiei „Laundromat”, cu trimitere la declarațiile din presă ale unor foști funcționari.

În cadrul audierilor a fost menționat faptul că, au existat mai multe amendamente, unul dintre care fiind înaintat de Valeriu Guma. Ex-deputatul l-a calificat drept „judicios” și că acesta urmărea scopul „de a debloca activitatea oamenilor de afaceri”. Potrivit lui Guma, amendamentul său „nu a avut ca scop privarea instituțiilor de resort de dreptul de a suspenda tranzacțiile suspecte”.

În cadrul adierilor, s-a menționat că un alt amendament a fost înaintat de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), actualmente – Centrul Național Anticorupție (CNA).

Pentru a face mai multă lumină în subiectul respectiv, Comisia „Laundromat” intenționează să solicite informații de la ex-directorul CCCEC, Viorel Chetraru, ex-președintele Comisiei economie, buget și finanțe al Parlamentului, Veaceslav Negruță, și a ex-vicedirectorului CNA Cristina Țărnă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3706 0.2557%
USD USD 17.8774 -0.1095%
RUB RUB 0.2359 1.8566%
RON RON 4.3404 0.1847%
UAH UAH 0.6396 -0.1717%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile