Logo Realitatea.md

Un examen - 1000 de lei, teza - 500 de euro! Schema de vânzare-cumpărare a notelor la ASEM. 9 persoane, reținute (FOTO//VIDEO)

05 Iunie 2018, 11:36 // Societate

Un examen ordinar la ASEM costă circa 1000 de lei, nota la practica de producție, între 1000 și 1500 de lei, iar teza de licență și master, între 400 și 550 de euro. Cel puțin așa reiese din datele obținute de anchetatori, în cadrul dosarului de corupție, care vizează o schemă criminală de vânzare și cumpărare a notelor la această instituție.

Studenții care dădeu șpaga, în consecință, erau evaluați de către profesori fictiv, în mare parte fără prezența fizică la examene.

Potrivi Procuraturii Anticorupție, în dosar sunt vizate zeci de persoane, printre care lectori ai Academiei de Studii Economice din Moldova și mai mulți intermediari din afara instituției de învățământ.

Schema a fost deconspirata de CNA și procurorii anticorupție în urma unor informații, obținute din interiorul instituției vizate, dar şi din alte surse.

Boc boc, CNA la ușa ta! Momentul în care un bănuit în dosarul ”ASEM” transmite peste balcon o geantă cu bani (VIDEO)

„În cadrul anchetei au fost documentaţi mai mulţi membri ai reţelei, au fost prelevate probe audio şi video, în urma cărora s-a reușit acumularea unui amplu material probator care vine să confirme informația preliminară. Pe parcursul documentării, s-a constatat că afacerea de corupție funcționa nestingherit chiar în fața instituției, acolo unde au fost monitorizați cei care formau una dintre principalele verigi a afacerii – mijlocitorii. Aceștia erau responsabili de identificarea unor studenți cu probleme de reușită sau restanțieri, cărora le ofereau ajutor pentru susținerea cu succes a oricărui tip de examen” se menționează într-un comunicat al PA.

Intermediarii care luau banii de la studenți mergeau la persoane publice din cadrul ASEM, în principal profesori, și le ofereau o parte din mijloacele financiare primite pentru soluționarea examenelor, o altă parte din bani păstrând-o pentru serviciile de intermediere.

Până la această etapă au fost identificați în jur de 60 de profesori și alte persoane publice din cadrul ASEM, față de care sunt suspiciuni rezonabile că ar fi implicate în afacerea cu examene. Acestea au fost documentate în timpul în care purtau discuții telefonice şi aveau întâlniri cu alți membri ai rețelei, primind de la aceștia bani, acte, borderouri și făcând schimb de alte documente pentru realizarea planului infracțional.

Pe marginea faptelor depistate, procurorii au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă și trafic de influență pe care le-au conexat într-o procedură comună.

Azi-dimineață, ofițerii Centrului Național Anticorupție împreună cu Procuratura Anticorupție au descins cu percheziții la sediul Academiei de Studii Economice, în birourile persoanelor bănuite, la domiciliile acestora, dar și la alți membri ai rețelei. În cadrul perchezițiilor, au fost depistate liste cu numele unor studenți, sume impunătoare de bani, primite de la aceștia, numele profesorilor care au primit bani pentru organizarea susținerii examenelor, practicii de producție, de licență sau masterat.

În urma acțiunilor, 9 persoane, printre care 6 profesori ai ASEM şi 3 intermediari, au fost reținute pentru 72 de ore. 

Potrivit PA, conducerea Academiei de Studii Economice și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu ancheta pentru identificarea angajaților instituției, implicați în fraudarea examenelor.

Foto/Video: PA

Citeste tot despre: ASEM, mită ASEM, percheziţii, reținei ASEM
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5491 0.7810%
USD USD 17.2140 0.2837%
RUB RUB 0.2679 2.1739%
RON RON 4.1133 1.0316%
UAH UAH 0.6345 -0.8129%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile