Logo Realitatea.md

Un grup de contrabandiști, coordonat de un moldovean, destructurat în România: „Dacă nu deschideți, vom folosi forța!” (VIDEO)

17 Mai 2018, 19:40 // Societate

Un grup, care desfășura activităţi ilicite în sfera contrabandei cu ţigări din Republica Moldova, a fost destructurat de autoritățile române. Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iaşi, cu suportul de specialitate al poliţiştilor din cadrul I.G.P.R. – Birourile de Operaţiuni Speciale Iaşi şi Vaslui, au documentat schemele acestuia în perioada noiembrie 2016-mai 2018.

Embed:

În fapt, din actele administrate în cauză, până în prezent, au rezultat indicii privind existenţa şi funcţionarea unei grupări infracţionale care acţiona în mod constant şi ofensiv pe raza judeţului Iaşi, în scopul introducerii ilegale de ţigarete în România, prin achiziţionarea de cantităţi însemnate de ţigarete de la cetăţeni moldoveni si, ulterior, introducerea lor ilegală în ţară, peste râul Prut. Gruparea le colecta, transporta, depozita şi comercializa prin intermediari sau direct, în scopul obţinerii de beneficii financiare.

Grupul era format din cetăţeni români şi moldoveni cu roluri bine determinate:

- Nivelul I - V.B., cetăţean din Republica Moldova, identificat ca fiind coordonatorul grupului infracţional organizat, cel care acţiona pe teritoriul Republicii Moldova, responsabil cu achiziţionarea cantităţilor de ţigări şi organizarea trecerii acestora peste râul Prut.

- Nivelul II era constituit din cetăţenii români A.N., E.S. şi M.A., persoane beneficiare ale cantităţilor de ţigări, pe care le achiziţionau de la V.B., în urma înţelegerii prealabile, şi le distribuiau mai departe pe piaţa neagră din judeţul Iaşi, urmărind obţinerea ilicită de beneficii financiare.

- Nivelul III era reprezentat de cetăţeanul român V.M., persoană responsabilă cu asigurarea traseelor de deplasare prin efectuarea de verificări în vederea depistării eventualelor patrule de poliţie, care ar fi putut pune în pericol succesul operaţiunilor de preluare şi transport a cantităţilor de ţigări provenite din contrabandă.

- Nivelul IV era constituit din opt persoane, cu cetăţenie română şi R. Moldova, care acţionau pentru organizarea şi comiterea actelor de contrabandă.

- Nivelul V era constituit din nouă persoane care primeau coletele cu ţigări, după ce erau trecute peste râul Prut, din R. Moldova, ulterior le transportau către beneficiari.

În urma desfăşurării de activităţi specifice de monitorizare judiciară şi realizării de capturi intermediare, a fost confiscată cantitatea de 651.740 ţigarete, în valoare totală de aproximativ 488.805 lei românești (peste 2 milioane de lei moldovenești).

Au avut loc 12 percheziţii domiciliare la membrii grupării, în mai multe locaţii de pe raza judeţului Iaşi. În urma acestora, sunt efectuate cercetări față de 24 persoane sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi contrabandă în formă continuată.

Totodată, faţă de patru membri ai grupării, procurorii D.I.I.C.O.T - S.T. Iaşi au dispus măsura „controlului judiciar pentru o perioada de 60 zile”. Cercetările continuă, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi, în vederea documentării întregii arii infracţionale şi a recuperării prejudiciului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5946 -0.7205%
USD USD 17.1423 0.1472%
RUB RUB 0.2555 -0.0391%
RON RON 4.1855 -0.8034%
UAH UAH 0.6088 -0.0657%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile