Logo Realitatea.md

Un grup de preoți, în frunte cu episcopul Marchel, vinovați de instigare la ură și discriminare. Încheiere irevocabilă! (DOC, VIDEO)

14 Noiembrie 2018, 15:23 // Societate
// Autor:  
Elena Putregai

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) - ultima instanță națională - s-a expus pe cazul scandalos din 2016, când un grup de preoţi, printre care Vitalie Şincari, Roman Pintilei, Ioan Grigoraş, în frunte cu episcopul de Bălți și Fălești Marchel, au fost învinuiți de instigare la ură și discriminare de mai mulți activiști civici. Încheierea Curții este irevocabilă!

Pe data de 4 noiembrie 2016 - în toiul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, unde Igor Dodon, pe atunci liderul PSRM, și Maia Sandu, președinta PAS, au ieșit învingători în turul II - patru preoți au organizat o conferință de presă și și-au exprimat preferințele politice.

„Mă adresez către toţi cetățenii Republicii Moldova, enoriașii care frecventează sfintele biserici...Avem de ales un președinte din două candidaturi. Un creștin sau un necreștin. Un patriot sau un nepatriot. Da, anume așa, pentru că anume așa s-au plasat cele două candidaturi. Anume așa s-au stratificat, prin fapta lor, prin vorba lor, prin activitatea lor.

Despre atitudinea unui candidat, Igor Dodon, pe care-l credem creștin şi patriot, nu o să vorbesc mult, pentru că e normal să ai o atitudine faţă de biserică, credință şi valorile naționale, așa cum o are el. Regulat se împărtășeşte, frecventează biserica, este prieten al bisericii. Dar, despre atitudinea doamnei Sandu (n.r. Maia Sandu), al doilea candidat care aspiră la funcția de președinte... Atitudinea ei faţă de moralitatea creștină, faţă de curățenia sufletească, faţă de tot ce este sfânt, pare să fie abătută mult de la axa normalității. Anume asta ne-a scos din casele noastre, ca să venim să ne împărtășim cu îngrijorarea noastră cu dumneavoastră”, așa a început conferința de presă Nicolae Mihăescu, adică episcopul Marchel.

Mai mult, în discursul său, a amenințat credincioșii că dacă o votează pe Maia Sandu își asumă: „multă osândă și mare păcat în fața lui Dumnezeu. Dânsa este primul candidat din istoria Moldovei care este susținută public de activiștii homosexuali, de lesbiene, de bisexuali şi de transsexuali. Să știți că nimic nu e surprinzător. Ea a declarat public că societatea trebuie să tolereze aceste grupări”.

Ceilalți preoți prezenți l-au susținut și au făcut și ei câteva declarații asemănătoare. „Dacă la 40 de ani nu are familie şi copii (n.r. despre Maia Sandu), acest lucru ne vorbește despre faptul că bobul este sterp. Deși sunt problemele dumneaei, s-a descurca ea cu ele, dar undeva mă îngrijorează şi viața ei personală. Rodul activității mele, a dumitale, trebuie să se soldeze cu un rezultat. Eu le spun oamenilor cu cine să voteze, dar nu fac politică. Dacă aș tăcea, înseamnă că aș fi părtaș cu un candidat şi cu viziunile lui păcătoase”, a adăugat episcopul Marchel.

Conferința de presă din 4 noiembrie 2016 cu tema: „Cuvânt şi argumente de susţinere a unui candidat moral sănătos şi pro-ortodox. Probleme şi pericole pentru ţară...”

Prima instanță națională a respins acțiunea activiștilor civici, a doua însă - Curtea de Apel Chișinău - a admis-o, fiind casată hotărârea Judecătoriei Chişinău, sediul Centru, şi pronunţată o nouă decizie:

S-au recunoscut Vitalie Şincari, Roman Pintilei, Ioan Grigoraş, Nicolae Vladimir Mihăescu responsabili de instigare la discriminare pe sex, opinie politică și orientare sexuală. S-au recunoscut Vitalie Şincari, Roman Pintilei, Ioan Grigoraş, Nicolae Vladimir Mihăiescu responsabili de încălcarea obligației de a nu-și exprima sau manifesta public preferințele politice. S-a interzis lui Vitalie Şincari, Roman Pintilei, Ioan Grigoraş, Nicolae Vladimir Mihăiescu încălcarea în continuare a drepturilor prin discursuri instigatoare la discriminare”.

Grupul de preoți a contestat cu recurs la CSJ, iar completul de magistrați format din Svetlana Filincova, Dumitru Visternicean și Nicolae Craiu l-au declarat neîntemeiat. Astfel, a fost menținută decizia Curții de Apel Chișinău.

Sursa doc: csj.md
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5436 -0.5364%
USD USD 17.2410 0.1301%
RUB RUB 0.2597 0.1929%
RON RON 4.1946 -0.7219%
UAH UAH 0.6187 -0.3062%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile