Logo Realitatea.md

Un laborator de reproducere a plantelor pe cale de dispariție de la Grădina Botanică a fost dotat cu colectoare solare (FOTO)

06 Decembrie 2017, 20:37 // Societate

Blocul biotehnologic de la Grădina Botanica a fost dotat un set de colectoare solare, care vor produce apă caldă. Acest lucru va permite multiplicarea și îngrijirea materialului săditor pentru sute de specii de plante, care sunt pe cale de dispariţie.

Foto: moldpres.md

În laboratoarele blocului biotehnologic se obţine material vegetativ pentru specii de plante rare, incluse în Cartea Roșie, care pe căi de înmulţire tradiţionale practic nu se regenerează. Totodată, soiurile de ierburi care sunt contaminate cu diferiți viruși pot fi păstrate și înmulțite în acest bloc. Materialul săditor se obține prin metoda de înmulțire in vitro.

”Pentru efectuarea acestor lucrări, Grădina Botanica are nevoie de cantităţi semnificative de apă, circa 250,0 m³ lunar. Până în prezent, laboratoarele acestui bloc nu erau asigurate cu apă caldă, biologii fiind nevoiţi să încălzească apa la boiler, ce implica costuri semnificative. Instalarea colectoarelor solare va uşura munca angajaţilor şi va ieftini procesul de îngrijire a materialului săditor”, a spus directorul Grădinii Botanice, Alexandru Teleuță.

La rândul său, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Alexandru Ciudin, a menționat că „în doar zece luni a fost instalată linia de producere a apei calde și au fost fabricate o sută de colectoare solare termale cu tuburi vidate, ce au o eficiență energetică excelentă”.

Instalarea colectoarelor solare va permite economisirea energiei în proporție de 35 la sută în procesul de producere a apei calde.

Colectoarele au fost produse de o companie din Republica Moldova şi au fost oferite în cadrul unui proiect implementat de Agenţia pentru Eficienţă Energetică. Costul procurării și instalării colectoarelor se ridică la peste 280  de  mii de dolari.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2560 -0.3002%
USD USD 16.4677 0.2435%
RUB RUB 0.2681 -0.2604%
RON RON 4.3476 -0.3347%
UAH UAH 0.6290 0.4151%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile