Logo Realitatea.md

Un laborator de verificare a dispozitivelor medicale ar putea apărea la Chișinău. Institutul de Standardizare din Turcia va susține proiectul

06 Martie 2017, 17:11 // Societate

Institutul de Standardizare din Turcia (IST) va susține autoritățile Republicii Moldova în crearea unui laborator de verificare a dispozitivelor medicale. O declarație în acest sens a fost făcută astăzi la Chișinău de președintele IST, Sebahittin Korkmaz, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei.


Foto: mec.gov.md

Potrivit lui Sebahittin Korkmaz, crearea unui asemenea laborator va facilita atât acordarea unor servicii medicale de calitate cetățenilor, cât și asigura instituțiile medicale cu utilaje moderne. Oficialul a menționat că Institutul de Standardizare este gata să susțină realizarea proiectului dat pe toate dimensiunile, inclusiv prin investiții directe.

Totodată, președintele IST a salutat eforturile autorităților Republicii Moldova din ultima perioadă de timp privind reformarea sistemului național de standardizare și metrologie conform cerințelor internaționale, menționând că practica mondială a demonstrat că lipsa unui sistem modern în domeniul dat frânează evoluția economică a oricărei țări, transformând-o în una ineficientă și regresivă.

La rândul său, vicepremierul Octavian Calmîc a salutat interesul Institutului de Standardizare din Turcia privind stabilirea unor relații de colaborare cu instituțiile de profil din Republica Moldova, inclusiv prin realizarea proiectelor investiționale și de alt gen în domeniul dat.

Întrevederea de astăzi este o continuare a dialogului nostru din decembrie 2016, la Istanbul, unde am stabilit primele contacte directe și trasat liniile directorii de colaborare. Mă bucur că acum vorbim deja despre posibilitatea realizării unor proiecte concrete în domeniul standardizării, aflat într-un amplu proces de reformare și modernizare”, a menționat ministrul Economiei.

Președintele Institutului de Standardizare din Turcia se află într-o vizită de lucru în țara noastră în perioada 5 - 8 martie curent, și are planificate întrevederi bilaterale cu conducerea Centrului Național de Acreditare Moldac, Institutul Național de Metrologie, Institutul de Standardizare din Moldova, alte instituții de stat, în cadrul cărora vor fi discutate aspectele cooperării bilaterale, elaborarea și realizarea diferitor programe și proiecte în domeniu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8548 -0.6599%
USD USD 17.6904 -0.3504%
RUB RUB 0.2817 0.0710%
RON RON 4.1950 -0.6913%
UAH UAH 0.6848 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile