Logo Realitatea.md

Un meteorit a căzut în apropiere de Moldova. Profesor de fizică: S-a resimţit un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari (FOTO/VIDEO)

24 Mai 2020, 14:57 // Life

Un meteorit ar fi căzut în judeţul Iaşi din România, oraș apropiat de frontiera Republicii Moldova, anunţă un profesor român de fizică de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Silviu Gurlui.

Foto: Silviu Gurlui

Potrivit profesorului, meteoritul a căzut ieri, resimțindu-se un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari.

„Se pare ca avem un nou fragment (de meteorit, etc) căzut in Iasi! Cu un an în urmă, deasupra Iașului un meteorit se dezintegra la mare înălțime și a produs un zgomot puternic pe o rază de cel puțin 80 Km. Astăzi, se pare că s-a întâmplat din nou! La ora 13:15 la sud de Iași, s-a resimțit un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari. În perimetrul satului Ipatele, casele, clădirile nu ar fi vibrat atât de tare, iar pe acoperisul unei case au fost recuperate bucăți de rocă „negricioase. Una prezintă irizații argintii, friabile” – după cum mi-a afirmat prietenul meu, Ciprian Ifteme, cel care le-a recuperat. Urmează să le preiau și să le investighez. După primele informații, ar rezulta că a fost din nou un meteorit, direcția de cădere ar fi fost Scanteia-Ipatele-Tibănești-Tansa/Voinești”, a scris profesorul pe Facebook.

Profesorul povesteşte că cele două corpuri de meteorit vor fi acum analizate.

Cel mai probabil fragmentele au lovit violent acoperişul unei case şi apoi au ricoşat într-un copac apropiat, mai spune expertul. „După zgomotul puternic de la impactul cu acoperisul a urmat zgomotul undei de șoc din aer. Ar fi fost 1-2 secunde declalaj temporal între cele două evenimente. Mentionez că, zgomotul l-am putut recepționa de la Bacău”, a precizat profesorul.

Nu este prima oară când un astfel de incident are loc în judeţul Iaşi. În luna iulie, anul trecut, un meteorit ce avea în jur de de 8 kilograme s-a dezintegrat, iar fragmente din acesta au ajuns pe pământ.

Citeste tot despre: căzut, iasi, meteorit, proefesor, Silviu Gurlui
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile