Logo Realitatea.md

Un nou contingent se alătură operaţiunii KFOR. Pavel Filip: Voi creați o nouă imagine modernă a Armatei Naționale (FOTO, VIDEO)

04 Decembrie 2017, 16:20 // Societate

„Datorită vouă Republica Moldova se află printre statele care contribuie la liniștea și securitatea continentului european - un motiv de mândrie pentru toată societatea. Voi creați o nouă imagine modernă a Armatei Naționale”.

Declaraţia a fost făcută de prim-ministrul Pavel Filip în cadrul ceremoniei de detaşare a celui de-al optulea contingent al Armatei Naţionale în operaţiunea KFOR din Kosovo desfăşurată astăzi, 4 decembrie, la Ministerului Apărării.  

Foto: army.md

Pavel Filip a specificat că misiunea care se desfășoară sub conducerea NATO este un exemplu de consolidare a continentului european, iar pentru Republica Moldova este șansa de a contribui la securitatea internațională.

La rândul ei, ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagotti, a menţionat că participarea Armatei Naţionale în misiunea KFOR demonstrează că Republica Moldova dorește să promoveze pacea și stabilitatea la nivel internațional. „Italia exprimă înalta apreciere pentru disponibilitatea Republicii Moldova de a participa alături de contingentul italian, care are misiunea să continue rolul important în garantarea suveranității regionale”, a spus ambasadoarea.

Ministrul Apărării Eugen Sturza a mulţumit partenerilor italieni şi americani, dar şi Guvernului, Parlamentului, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi cetăţenilor Republicii Moldova pentru mandatul de încredere acordat celor 40 de militari profesionişti din KFOR-8, dar şi tuturor celor aproximativ 300 de ofiţeri şi subofiţeri ai Armatei Naţionale care până la ora actuală  au fost parte a operaţiunii KFOR.

„Toţi aceşti militari, prin prestaţia pe care au avut-o, au demonstrat că instituţia de apărare dispune de un potenţial de pacificare bine pregătit, valorificat astăzi pe deplin nu doar Kosovo, ci şi în alte misiuni, acolo unde armata Republicii Moldova este prezentă alături de armatele altor ţări, contribuind la securitatea globală”, a spus Eugen Sturza.

Cel de-al optulea contingent al Armatei Naţionale este format din 40 de militari profesionişti, dintre care şapte genişti şi un pluton de 33 de militari, care va executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare.

Militarii moldoveni vor face parte din Gruparea de Forțe Multinaționale MNBG-W (Multinational Battle Group – West) şi vor fi dislocaţi în baza militară italiană Camp Vilaggio din localitatea Pech, Kosovo. Mandatul contingentului KFOR-8 în Kosovo va dura şase luni.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3170 0.0000%
USD USD 16.4277 0.0000%
RUB RUB 0.2688 0.0000%
RON RON 4.3622 0.0000%
UAH UAH 0.6264 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile