Logo Realitatea.md

Un nou scandal cu implicarea "Caravita"! Consilier raional: Voi ați venit aici şi ați furat. Voi, cu banda lui Filat (VIDEO)

02 Octombrie 2014, 15:47 // Economie

Un nou scandal cu implicarea companiei nepotului liderului PLDM, Vlad Filat. Oamenii din satul Solonceni, Rezina, se plâng pe compania Caravita și îi acuză pe reprezentanții acesteia că le-au luat ilegal terenurile. Deși s-au adresat de nenumărate ori în instanță, situația rămâne neschimbată. Proprietarii pământurilor spun că nu au semnat niciun contract de arendă cu firma "Caravita". Oamenii afirmă că au semnat contractele cu o altă firmă, care potrivit administrației Caravita era o companie partener.

"Firma dată, care activează în localitatea Solonceni, ilegal a ocupat terenurile proprietarilor, fără consimțământul lor. Chiar dacă, potrivit legii, au fost preîntâmpinați cu șase luni înainte, cum prevede legea, că cetățenii de 370 de hectare s-au dezis să dea terenurile lor, dumnealor samovolnic au luat terenurile, au semănat, au arat, cu nimeni nu s-au sfătuit. Ne-am înțeles de acum, hai că dacă deja ați semănat, nu vrem să distrugem culturile, nu vrem să creăm probleme, dar omenește, la toamnă, să împărțiți pământul așa cum s-a găsit de cuviință. Acuma refuză și acest lucru să-l facă", a declarat un localnic.

"Terenul meu a fost la firma "Forever" timp de mai mulți ani și au apărut probleme în timp ce lucra. Am hotărât să-mi retrag pământul și să întrerup contractul. Contractul s-a întrerupt. A apărut un om nou în teritoriu care dorea să ia pământul în arendă. Noi am semnat contract cu el, eu doresc să mă țin cu domnul cu care am încheiat contractul și să se divizeze terenurile și să lucrăm. Mai sunt sate unde se mai lucrează câte doi, câte trei patroni prin sat. Acum pământul meu e în aer. Că ma fost prelucrat de domnii de la Caravita. Pământul n-a fost lăsat, dar a fost prelucrat. Dar contract am cu Gropineanu", spune o altă proprietară de teren.

Reprezentanții "Caravita" în Soloceni spun că au semnat cu fiecare proprietar de teren contract de arendă, iar învinuirile aduse de oameni sunt nefondate.

"80% din populația satului este contractată cu noi. Dar cine ești dumneata ca să-ți arăt contractele? A venit procurorul, i-am arătat procurorului. A venit polițistul, i-am arătat polițistului. Dosarul l-au închis pentru că nu sunt probe. Dacă eram vinovat, trebuia să stau la pușcărie", a spus Constantin Covrig, administrator "Caravita" în Rezina.  

Cei de la Consiliul Raional Rezina spun că fermierii sunt trași pe sfoară de către administrația "Caravita", dar și de către liderul PLDM Vlad Filat care a vizitat localitatea acum doi ani.

"A fost și a mințit un sat întreg domnul Filat că el nu are atribuții cu firma Caravita. Dar într-adevăr este firma lui", a declarat Ion Lupaşcu, consilier raional Rezina. 

"Vrei să vorbim de Filat şi de Rusu? Domnul Rusu este la Chișinău, vă duceți și-l întrebați pe el. Și este Camera de Înregistrare, unde este scris cine este proprietarul, cine este administrator, este tot ce mă tragi pe mine de limbă sau tu cauți proști? Ei sunt mai la vale", declară Constantin Covrig.

Managerul companiei spune că agentul economic pe care îl reprezintă își îndeplinește obligațiunile potrivit contractului semnat cu deținătorii de teren agricol.

"Odată ce-i stipulat în contract că avem obligațiunea să dăm 600 de kilograme noi le-am adus de pe alte câmpuri pe care le avem. Noi avem foarte multe câmpuri pe care le prelucrăm. Am adus și am dat la cotă. Și vom da și celor care au contractat cu a gentul economic pe care îl reprezentați", a mai adăugat Covrig.

"Voi ați venit aici. Ați furat și duceți cu Kamazurile de aici. Voi ați venit cu banda lui Filat aici. Spun drept și în față lasă să audă toată republica. Ați venit pe teritoriul primăriei fără să întrebați pe nimeni. Ați luat toată averea oamenilor", a mai spus Ion Lupaşcu, consilier raional Rezina, în adresa reprezentantului Caravita.

"Caravita Co" este firma nepotului lui Vlad Filat, Vladimir Rusu, și a beneficiat de subvenții record din partea statului. Mai mult, șeful Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Veacesalv Ioniță, a dus dovezi precum că firma este implicată în sceheme de splălare de bani de la Banca de Economii.

Caravita a beneficiat la mijlocul lunii septembrie de un credit de 28 de milioane de lei de la BEM. Pentru a obține banii, firma a gajat o mie de hectare de pământ arabil.

Ioniță este convins că în acest caz este vorba despre abuz și trafic de influență, deoarece un fermier nu poate contracta un credit de la o bancă de zeci de milioane de lei în schimbul gajării unui teren agricol.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile