Logo Realitatea.md

Un Oficiu de Legătură al NATO va fi înființat în Chișinău. Acordul în acest sens, semnat de Pavel Filip

29 Noiembrie 2016, 21:34 // Actualitate

La Chișinău va fi înființat un Oficiu de Legătură NATO. Un Acord în acest sens a fost semnat astăzi, la Bruxelles de către premierul Pavel Filip și Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg. Oficiul de Legătură NATO la Chișinău ar putea fi inaugurat în primăvara anului 2017.

foto: gov.md

„Am certitudinea că deschiderea acestui Oficiu va contribui la valorificarea potenţialului de cooperare cu Alianţa prin implementarea iniţiativelor existente, a unei comunicări despre programele NATO, precum şi a unor proiecte noi realizate cu sprijinul Alianţei”, a menţionat Pavel Filip cu acest prilej.

În cadrul evenimentului, premierul moldovean a reiterat interesul ţării noastre pentru consolidarea dialogului politic și a cooperării practice cu Alianţa Nord-Atlantică în spiritul Parteneriatului pentru Pace şi în baza principiului neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova. „Obiectivele acestei cooperări sunt reflectate în prevederile Planului individual de acţiuni al Parteneriatului, IPAP, pe care ţara noastră îl implementează din anul 2006”, a declarat Pavel Filip.

Premierul Filip a apreciat sprijinul de care au beneficiat şi continuă să beneficieze instituţiile ţării noastre din partea NATO. „Vreau să remarc lansarea recentă a trei proiecte importante pentru Republica Moldova în cadrul Programului Ştiinţă pentru Pace şi Securitate. Finalizarea proiectului privind distrugerea unui lot considerabil de pesticide şi substanţe chimice periculoase în Republica Moldova rămâne o altă prioritate în agenda bilaterală, realizarea căreia va aduce beneficii tangibile pentru sănătatea cetăţenilor şi pentru mediul ambiant”, a specificat premierul.

La rândul său, Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a menționat că Oficiul de Legătură NATO este unul civil și nu militar, iar Alianța Nord Atlantică respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, integritatea teritorială și suveranitatea țării.

„Suntem focusați pe conlucrarea cu Republica Moldova. Stabilitatea și prosperitatea Republicii Moldova este importantă și pentru NATO”, a specificat Jens Stoltenberg.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.0986 -0.3491%
USD USD 17.6421 -0.2392%
RUB RUB 0.2766 -0.6109%
RON RON 3.9935 -0.6221%
UAH UAH 0.7232 0.0692%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile