Logo Realitatea.md

UPDATE! Un operator de telefonie mobilă ar urma să compenseze pagubele incendiului produs la Institutul de Zoologie. Motivul?!

16 Mai 2018, 11:27 // Societate

UPDATE: Solicitată de Realitatea.md pentru a explica poziția companiei în legătură cu afirmațiile directorului Institutului de Zoologie, administrația Orange a venit cu o declarație pentru presă prin care neagă și precizează că ar fi vorba despre învinuiri nefondate:

„Potrivit investigaţiei proprii efectuate de Orange Moldova, echipamentele sale şi reţeaua de alimentare cu energie electrică a acestora, instalate pe acoperişul clădirii nominalizate, nu au cauzat incendiul în cauză, fiind deteriorate de către incendiul în curs, izbucnit la distanţăşi provocat de un factor terţ, încă neidentificat.   
 
În acest context, Orange Moldova a solicitat autorităţii competente efectuarea unei expertize tehnico-incendiare independente, pentru stabilirea focarului şi cauzelor reale ale incendiului respectiv”.

Inspectorii de la Situații de Urgență au identificat cauza izbucnirii incendiului, care a devastat acoperișul și mansarda blocului Institutului de Zoologie a Academiei de Științe a Moldovei. A fost vorba despre un scurt circuit electric produs la stația de retranslare instalată de către două companii din țară. 

Colaj: Foto Realitatea.md, Facebook

Potrivit directorului Institutului de Zoologie, Ion Toderaș, care face referire la contractul încheiat cu Orange, compania de telefonie ar fi obligată să compenseze pagubele provocate de foc.

„Pierderile au fost estimate la 6,8 milioane de lei. În contractul de chirie a spațiului pe care a fost instalată această antenă sunt stipulate niște condiții: în cazul când sunt aduse prejudicii instituției noastre, responsabilă de recuperarea lor se face partea din cauza căreia s-a produs incidentul. Așadar, ei sunt obligați să restabilească acoperișul și toate celelalte, dar vedem ce va spune ancheta”, a declarat Ion Toderaș pentru Curentul.md.

În același timp, acesta a spus că, deocamdată, nici un reprezentant al companiei de telefonie mobilă nu s-a ivit la Institutul de Zoologie pentru a discuta problema. Astfel, a fost prezentat setul de documente necesare la unele organe de stat pentru a cere de la Guvern din fondul de rezervă mijloace financiare pentru renovarea clădirii.

Amintim că incendiul a avut loc pe 20 aprilie 2018, la blocul instituției din cartierul Telecentru al Capitalei. Flăcările au mistuit peste 1000 de metri pătrați din acoperișul blocului, iar apa folosită la stingerea focului a inundat etajul 4 și subsolul clădirii.

CITEȘTE ȘI:

UPDATE Incendiul de pe strada Academiei din cartierul Telecentru a fost LOCALIZAT! (FOTO/VIDEO)

Acoperișul Institutului de Zoologie, distrus complet după incendiu. Directorul instituției comentează incidentul (VIDEO)

Misiune grea pentru pompieri, care au lichidat astăzi două incendii în Capitală. Imagini VIDEO din timpul intervenției

Citeste tot despre: cauza, incendiu, Institutul de Zoologie
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6987 0.3490%
USD USD 16.8093 0.1144%
RUB RUB 0.2538 1.2365%
RON RON 4.2341 0.3674%
UAH UAH 0.5991 0.2342%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile