Logo Realitatea.md

Un șir de propuneri ale fracțiunilor PSRM, PLDM, PL și PCRM - respinse de majoritatea deputaților în Parlament (VIDEO)

12 Iulie 2018, 12:17 // Politica

Fracțiunile Partidului Socialiștilor (PSRM), Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Comuniștilor (PCRM) și Partidului Liberal (PL) au venit cu mai multe propuneri în Parlament. Cu toate acestea, nici una dintre propuneri nu a fost susținută de către deputați.

Astfel, cu cele mai multe propuneri privind audierile în Parlament a venit fracțiunea Partidului Socialiștilor. Deputații socialiștii s-au arătat deranjați de lipsa informației privind banii recuperați în urma furtului miliardului de acum patru ani. Aceștia au solicitat deja a treia oară audierea în Parlament a procurorului general Anticorupție și directorului Centrului Național Anticorupție. Propunerea a fost susținută de fracțiunea PL, PLDM și PCRM, însă nu a adunat numărul necesar de voturi din partea deputaților. 

Socialiștii au cerut audierea în Parlament a ministrului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari, pentru prezentarea unui raport privind revizuirea prețurilor pentru serviciile medicale. 

Deputații socialiști au cerut și audierea ministrului de Interne, ministrului Sănătății, ministrului Culturii și ministrului Justiției, referitor la problema drogurilor în Republica Moldova.

Totodată, PSRM a propus un proiect de lege pentru modificarea Codului Educației privind închirierea manualelor școlare contra plată. 

„Guvernul nu a întreprins nimic în vederea Codului Educației. În lege până azi figurează că manualele pot fi închiriate contra plată”, a declarat Vlad Batrîncea. 

La fel ca și celelalte, această propunere nu a fost susținută. 

Deputații din fracțiunea Partidului Comuniștilor au propus audierea ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, pentru a prezenta raportul privind diminuarea tarifelor la gaze naturale. 

Cu o solicitare de a audia reprezentantul CNA în Parlament au venit și deputații PLDM care au cerut prezentarea raportului privind finanțarea partidelor politice în contextul alegerilor parlamentare. Propunerea a fost susținută de deputații liberali. 

Deputații liberali de data aceasta au venit cu două propuneri, una dintre care presupune audierea ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, referitor la condițiile de studii în școala „Dmitrie Cantemir” din satul Aluatu, Taraclia. Propunerea a fost dezbătută de deputați din mai multe fracțiuni, unii venind cu propuneri și îmbunătățiri, însă, nu a fost susținută de majoritate. 

Fracțiunea PL a cerut audierea vicepremierului pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, pentru prezenta informația și oferi răspunsuri cu privire la încălcarea regimului în Zona de Securitate a militarilor ruși. 

Cu toate că propunerea a fost respinsă, președintele Parlamentului Andrian Candu a subliniat că subiectul respectiv urmează a fi discutat în cadrul Platformei Parlamentare la care vor participa persoanele abilitate și deputații interesați. 

Realitatea.md amintește că majoritatea dintre aceste subiecte au fost propuse anterior de aceleași fracțiuni în Parlament. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4419 0.5929%
USD USD 17.1324 0.0210%
RUB RUB 0.2616 1.0819%
RON RON 4.0880 0.4842%
UAH UAH 0.6344 0.6186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile