Logo Realitatea.md

Unii bărbați SE TEM de femeile frumoase sau de soacre: TOP 10 cele mai ciudate fobii din lume

05 Noiembrie 2014, 16:23 // Life

Fobiile pot ajunge să ne controleze viața și chiar să preia controlul asupra noastră. Pot fi îngrozitoare, justificabile sau, dimpotrivă, iraționale. Totuși, un lucru e cert: atât femeile, cât și bărbații sunt predispuși temerilor și fobiilor. 

Foto: sunny7.ua

Vă prezentăm TOP 10 cele mai neobișnuite fobii din lume:

1. Venustrafobia – Frica de femeile frumoase

Venustrafobia este teama exagerată pe care anumiți bărbați o simt față de femeile frumoase și atrăgătoare. În prezența respectivelor femei, cei afectați de o astfel de fobie se panichează și își pierd controlul. Printre simptomele fiziologice ale acestei fobii se numără și: pierderea respirației sau respirația neregulată, transpirația excesivă, senzația de greață, tremurat, incapacitatea de a vorbi, de a gândi sau de a gesticula.

2. Penterafobia – frica de soacră

Sunt vorbe din popor care spun că, dacă mănânci colțul de la pâine, te va iubi soacra. Tot din popor se mai spune și că, dacă te ferești de ciorbă sau de vreun alt lichid fierbinte, îți va fi frică de soacră. Adesea luăm în râs aceste mituri, însă teama de soacră există și poartă denumirea de penterafobie.

3. Luposlipafobia – teama de a fi urmărit în timp ce pășești, încălțat în șosete, pe podeaua recent cerată

4. Spectrofobia - frica de oglinzi

Mai este denumită și eisoptrofobia. Cei care suferă de această fobie acuză anxietate, chiar dacă realizează că frica este irațională. Persoana afectată poate să fi fost speriată în copilărie de filme și povești, provocări de a sta în întuneric uitându-se într-o oglindă.

5. Deipnofobia - frica de conversații la cină

Desigur, multe conversații pot fi foarte incomode, dar unii oameni sunt atât de îngroziți de ideea de a vorbi cu o altă persoană, încât nu vor să cineze decât singuri.

6. Mageirocofobia – teama de a găti

Se numără printre cele mai bizare frici din lume, pentru că cei care suferă de această fobie se tem să gătească mâncarea. Unora le este frică să gătească pentru grupuri mari de oameni, în timp ce alții nici nu vor să se gândească cum ar fi să se apropie de aragaz sau de ustensilele de bucătărie. Cei care suferă de această fobie se tem, de fapt, de mai multe lucruri: că masa nu va arăta impecabil, să nu ardă mâncarea, să nu combine greșit condimentele, să nu se taie cu cuțitul etc.

7. Agirofobia - frica extremă și irațională de a traversa străzile sau intersecțiile

Persoana are un sentiment de panică când i se prezintă ideea unei străzi apropiate, reacții automate și incontrolabile la frica lor, palpitații, ritm cardiac crescut, scurtarea respirației, evitarea extremă a situațiilor care implică drumuri. 

8. Pediofobia: teama de păpuși

Contrar așteptărilor, nu este o fobie aparută odată cu filmul Chucky sau cu păpușa Barbie costumată în zombie, ci este o fobie mai veche și relativ comună. Freud consideră că persoanele afectate se tem că micile figuri umanoide ar putea prinde viață. Cele mai de temut păpuși sunt vintage și cele care se mișcă sau vorbesc.

9. Dorafobia – frica de pielea animalelor, în special a pisicilor și a câinilor

10. Hippopotomonstrosesquippedaliofobia - teama de cuvintele prea lungi

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile