Logo Realitatea.md

Uniunea Europeană a aplicat companiei Google o amendă-record de 4,34 de miliarde de euro: ”Noile amenzi vor urma, dacă…”

18 Iulie 2018, 16:31 // Tech

Comisia Europeană a anunțat o amendă record de 4,34 miliarde euro pentru Alphabet (Google), despre care spune că a abuzat de poziția sa dominantă în utilizarea sistemului Android, scrie hotnews.ro. Comisia spune că noi amenzi vor urma, dacă practicile ilegale nu încetează în trei luni. Comisia Europeană a deschis oficial acum trei ani o anchetă antitrust referitoare la comportamentul companiei Google în ceea ce privește sistemul de operare mobil Android. Google a fost amendată în iunie anul trecut cu 2,42 miliarde euro de către CE pentru faptul că a abuzat de poziția sa dominantă în căutarile online pentru a favoriza comparatorul său de prețuri "Google Shopping".

Foto: Wall Street Journal
Amenda a ținut cont de cât de mult a durat încălcarea, de cât de gravă a fost încălcarea și de cât de mare este compania, explică Vestager. ”Amenda este mare fiindcă și efectele acestui comportament sunt foarte severe”.
 
Google a impus trei restricții, explică comisarul european pentru Competiție, Margrethe Vestager.
  • a solicitat producătorilor să preinstaleze propria sa aplicație de căutare (Google Search) și propria sa aplicație browser (Chrome) ca o condiție pentru acordarea licenței pentru magazinul său de aplicații (Play Store);
  • a efectuat, în favoarea anumitor mari producători și mari operatori de rețele de telefonie mobilă, plăți condiționate de preinstalarea în exclusivitate a aplicației Google Search pe dispozitivele acestora și
  • a împiedicat producători dispuși să preinstaleze aplicații Google să vândă chiar și un singur dispozitiv mobil inteligent care funcționează cu versiuni alternative ale sistemului Android care nu au fost aprobate de Google (așa-numitele „ramificații ale sistemului Android”).

„Calul de dar nu se caută la dinți, spune o vorbă. Ei bine, cei care cumpără telefoane cu Android nu mai descarcă alte aplicații concurente și le folosesc pe cele preinstalate”, mai spune Vestager. 

Google mai domină două piețe: cea a aplicațiilor și cea a motoarelor de căutare. ”Google trebuie să respecte regulile companiilor care fac abuz de poziție dominantă. (...) Google și-a împiedicat rivalii să concureze în funcție de meritele lor”, mai spune comisarul european.

Comisia Europeană amendează Google cu 4,34 miliarde euro și o somează să pună capăt în 90 de zile ”practicilor ilegale”, pentru că altfel vor urma penalizări egale cu 5% din cifra de afaceri realizată zilnic de companie în lume. 

Amenda reprezintă veniturile obținute de Google în două săptămâni și 5% din rezervele financiare ale Google (102,9 miliarde dolari). 

Comisarul spune că practicile în cauză au apărut în 2011. Întrebată dacă amenda nu vine ântr-un moment deja tensionat în relațiile UE-SUA, Vestager a spus că apreciază foarte mult Statele Unite ale Americii.

 „În prezent, internetul mobil reprezintă peste jumătate din traficul de internet la nivel mondial și a schimbat viețile a milioane de europeni. Cazul de față se referă la trei tipuri de restricții pe care Google le-a impus producătorilor de dispozitive Android și operatorilor de rețele pentru a avea asigurarea că traficul de internet de pe dispozitivele Android este canalizat către motorul de căutare Google. În felul acesta, Google a utilizat Android ca instrument de consolidare a poziției dominante a motorului său de căutare. Din cauza acestor practici, societățile concurente nu au avut posibilitatea de a inova și de a concura pe baza meritelor, iar consumatorii europeni nu au putut beneficia de o concurență efectivă pe această piață importantă a dispozitivelor mobile. Acest lucru este ilegal din perspectiva normelor antitrust ale UE”, spune Margrethe Vestager, comisarul UE responsabil cu politica în domeniul concurenței.  

Istoricul cazului

În 2015, când a început ancheta, Android avea aproximativ 65% din piață, dar între timp sistemul de operare a ajuns să aibă undeva între 75 și 80% din piața smartphone-urilor.

Ancheta aprofundată efectuată de Comisie a analizat în principal dacă Google a încălcat normele antitrust ale UE prin împiedicarea dezvoltării și a accesului pe piață al sistemelor de operare, aplicațiilor și serviciilor mobile concurente, în detrimentul consumatorilor și al dezvoltatorilor de servicii și produse inovatoare.

Ancheta a examinat în principal dacă Google a încheiat acorduri anticoncurențiale sau a abuzat de o posibilă poziție dominantă în domeniul sistemelor de operare, aplicațiilor și serviciilor pentru dispozitive mobile inteligente.

Google a spus în pozițiile din trecut că Android a fost creat fiindcă era mare nevoie de un sistem open-source pe care aplicațiile să meargă excelent.

Google susținea, într-un răspuns din 2015, că Android a stimulat enorm concurența, a permis apariția unor smartphone-uri de sub 100 de dolari și a ajutat producătorii să concureze cu succes în lupta cu Apple. Google spunea că vine cu mai puține aplicații preinstalate, în comparație cu Apple. 

Totul a început în primăvara lui 2013 când Fairsearch Europe, o coaliție de 17 companii IT din care făceau parte Microsoft, Nokia și Oracle, a depus o plângere formală la Comisia Europeană pe tema felului în care Google folosește sistemul de operare Android pentru a pune ”bețe în roate” concurenței. Coaliția spune că Google oferă gratuit sistemul de operare producătorilor de smartphone-uri și tablete, însă îi obligă prin contract să pună aplicațiile companiei în poziții privilegiate pe dispozitivele mobile.

Coaliția susținea că Google folosește practici înșelătoare pentru a pune bariere concurenței pe segmentul mobile. Sistemul Android "este folosit precum un cal troian menit să înșele partenerii, să monopolizeze marketplace-ul mobil și să aibă control total asupra datelor consumatorilor", spunea acum cinci ani cei de la Fairsearch Europe.

Fairsearch mai spunea că Google a ajuns să domine piața oferind sistemul pe gratis producătorilor de hardware, însă impunând condiții contractuale dure legate de obligativitatea ca aplicații precum Maps, YouTube și Play să fie pe ecranul principal sau pe poziții privilegiate. În plus, susținea coalitia, Google obliga producătorii să instaleze pe terminale întreaga suită de aplicații ale companiei.

Citeste tot despre: amendă record pentru google, Google
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6502 0.3032%
USD USD 17.2491 -0.0093%
RUB RUB 0.2705 0.8200%
RON RON 4.1319 0.4156%
UAH UAH 0.6338 -0.1890%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile