Logo Realitatea.md

Unul dintre cele mai moderne elevatoare de uscare și curățare a cerealelor, din Europa, se află la Drochia (Reportaj video)

15 Iulie 2017, 06:25 // Economie

Performanțele în agricultură au loc și în Republica Moldova. Despre acest fapt ne-am convins la o fabrică din Drochia. Acolo a fost construit unul dintre cele mai moderne elevatoare de uscare și curățare a cerealelor din Europa. Tehnica, singura de acest fel din țara noastră, a fost instalată de Südzucker Moldova și se află în dotarea subdiviziunii agricole a companiei germane. Elevatorul a fost dat în exploatare, iar primele grâne au fost deja prelucrate. 

Embed:

Interesant este faptul că cele două secțiuni ale elevatorului, de uscare și de curățare a cerealelor, precum și utilajele adiacente acestuia, funcționează doar pe bază de „energie verde”. Aceasta este produsă din deșeurilor rezultate în urma procesului de extragere a zahărului din sfeclă. Fabrica de producere a biogazului din borhot de sfeclă de zahăr este construită pe teritoriul făbricii de zahăr din Drochia.

„Acest complex funcționează pe bază de „energie verde”. Din resturile sfeclei de zahăr, borhotul de sfeclă, noi facem biogaz la fabrica de producere a biogazului. Din acest biogaz producem energie electrică. La producerea energiei electrice se obține căldură. Acest încălzitor este adus aici pentru a usca cerealele. Cu alte cuvinte, noi nu cheltuim nici un ban pentru a usca aceste cereale”, spune Alexander Koss, spicherul Comitetului de Conducere Südzucker Moldova.

„Uscarea se face absolute ecologic. Este modul de obținere a căldrurii de uscare cel mai blând pentru cereale. Altfel, se folosește de obicei focul în amestec cu aerul, focul poate avea temperaturi mult mai ridicate, dar apa caldă, provenită de la o sursă ecologică, este foarte rară. Acum aceasta este una dintre cele mai performante instalații din Europa”, a declarat Rudolf Szolga, inginer de asistență tehnică.

Uscarea și curățarea cerealelor reprezintă unul dintre cele mai importante procese, care urmează după recoltare. Tratarea grânelor face posibilă păstrarea acestora într-o calitate bună o perioadă mai îndelungată. În aceast context, viceministrul Agriculturii, Iurie Ușurelu, prezent la inaugurarea elevatorului, a spus că asemenea instalații ne vor face mai competitivi pe piață cerealelor.

„Competitivi putem fi doar atunci când nu o să ne izbăvim de producție. Pentru că asta facem ajungând în sezonul de recoltare și neavând capacitățile de păstrare și uscare, suntem nevoiți să ne izbăvim de producția agricolă și apare problema inventată, problema prețului la cerealiere. Atunci când vom avea posibilitatea să colectăm, să păstrăm, să vindem pe piață, atunci toate aceste momente vor dispărea”, a menționat viceministrul.

Pentru început, prin elevator vor trece cerealele cultivate pe terenurile subdiviziunii agricole a Sudzucker- Agro SZM. Compania germană își propune să construiască încă cinci astfel de buncăre. Odată cu extinderea instalației agricole, aici vor putea fi tratate și grânele fermierilor care vor avea nevoie de acest serviciu.

„În prima etapă am instalat utilajul de uscare. La cea de-a doua etapă am construit acest siloz și un buncăr pentru încărcarea cerealelor în vagoane. Ulterior, vom construi încă cinci buncăre. Investiția totală va fi de trei milioane de euro. Când vom monta și celelalte buncăre, vom usca și păstra producția agricultorilor locali, care nu au o astfel de posibilitate. Deja avem cereri în acest sens”, a declarat Alexander Koss.

Din compania Südzucker Moldova fac parte făbricile de zahăr din Drochia și Fălești, centrul logistic din Alexandreni, precum și organizația financiară Agrocredit și subdiviziunea agricolă Agro-SZM. Subdiviziunea a fost fondată în anul 2008.

Compania-mamă investește în dezvoltarea bazei materiale și tehnologice a întreprinderii aproximativ 0,8 milioane de euro pe an - o rată de aproximativ 100 de euro per hectar de teren agricol. În acest sezon, terenurile agricole arendate de Agro-SZM au constituit 10,8 mii hectare. Dintre acestea, 3,6 hectare sunt de sfeclă de zahăr, și peste 5 mii de hectare cereale și boboase. Culturile sunt crescute prin tehnologii de conservare a solului. (P)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2560 -0.3002%
USD USD 16.4677 0.2435%
RUB RUB 0.2681 -0.2604%
RON RON 4.3476 -0.3347%
UAH UAH 0.6290 0.4151%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile