Logo Realitatea.md

UPDATE: Licitații dubioase de 28 milioane lei! CNA a reținut 19 persoane pentru 72 de ore, în urma perchezițiilor la Guvern și în toată țara (VIDEO/FOTO)

11 Aprilie 2017, 08:44 // Societate

UPDATE (13:00) Nouăsprezece persoane au fost reţinute pentru 72 de ore de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. Printre reţinuţi sunt 3 primari, contabilul unei primării, 5 directori de gimnazii şi un director-adjunct de liceu, dar şi şefii şi angajaţii a 9 companii. Aceştia sunt bănuiţi de organizarea, prin coparticipare, a unor licitaţii dubioase, desfăşurate în cadrul unor proiecte investiţionale, scopul fiind favorizarea unor agenţi economici.  

Potrivit informaţiilor deţinute de procurori şi ofiţerii de urmărire penală, reprezentanţi ai conducerii Fondului de eficienţă energetică ar fi acţionat în complicitate cu agenţi economici, reprezentanţii unor autorităţi publice locale, consilieri locali şi şefii unor instituţii de învăţământ în vederea organizării unor scheme prin care au fost redirecţionate mijloace financiare, în proporţii deosebit de mari, unor companii promovate de către persoanele implicate în această infracţiune. Este vorba despre achiziţionarea unor lucrări de eficientizare a consumului de energie, termoizolare, reparaţii şi construcţii capitale în valoare de peste 28 000 000 de lei.

În total, pe faptele descrise au fost iniţiate 12 cauze penale pentru corupere pasivă, trafic de influenţă, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi abuz de putere. Peste 60 de percheziţii au fost efectuate astăzi în scopul fortificării probatoriului, acţiuni de urmărire penală având loc la una din direcţiile Ministerului Economiei, precum şi la Fondul de eficienţă energetică (în privinţa persoanelor din cadrul ultimelor două autorităţi, anchetatorii urmează să se expună suplimentar).  

Cei 19 bănuiţi au fost plasaţi în izolatorul CNA şi în unul dintre izolatoarele Poliţiei. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele reţinute riscă până la 15 ani de închisoare, cu amenzi şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pentru diferite perioade de timp.

Conducerea urmăririi penale este efectuată de către Procuratura Anticorupţie. Investigaţiile în aceste dosare continuă.

UPDATE (11:25): Douăsprezece persoane au fost reţinute pentru 72 de ore de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. Printre reţinuţi sunt 3 primari, 4 directori de gimnazii din diferite raioane ale ţării şi directorii ai 5 companii. Aceştia sunt bănuiţi de organizarea, prin coparticipare, a unor licitaţii dubioase, desfăşurate în cadrul unor proiecte investiţionale, scopul fiind favorizarea unor agenţi economici.

Potrivit informaţiilor deţinute de procurori şi ofiţerii de urmărire penală, reprezentanţi ai conducerii Fondului de eficienţă energetică ar fi acţionat în complicitate cu agenţi economici, reprezentanţii unor autorităţi publice locale, consilieri locali şi şefii unor instituţii de învăţământ în vederea organizării unor scheme prin care au fost redirecţionate mijloace financiare, în proporţii deosebit de mari, unor companii promovate de către persoanele implicate în această infracţiune. Este vorba despre achiziţionarea unor lucrări de eficientizarea a consumului de energie, termoizolare, reparaţii şi construcţii capitale. Operaţiunea continuă.

UPDATE (10:35): Șefa Serviciului de presă al CNA, Angela Starinschi, a confirmat pentru Realiteatea.md că șapte persoane au fost reținute de dimineață de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Toți sunt vizați într-un dosar de corupție privind trucarea unor licitații publice și favorizarea unor agenți economici.

La această oră, continuă perchezițiile în toată țara. Este vorba despre peste 60 de locații. În dosar figurează primari, reprezentanții unor companii, directorii unor instituții de învățământ, dar și funcționari din cadrul mai multor autorități. Operațiunea se desfășoară în aceste clipe și la Guvern, în unul dintre birourile Ministerului Economiei, precum și la Fondul de Eficiență Energetică.

CNA şi Procuratura anticorupţie efectuează mai multe percheziţii în toată ţara într-un dosar de corupţie în care sunt vizaţi funcţionari, primari şi agenţi economici. Subiectul este trucarea unor licitaţii şi favorizarea unor agenţi economici. Informația a fost confirmată pentru Realitatea.md de către serviciul de presă al CNA, Angela Starinschi.

Operaţiunea a început la prima oră a dimineţii, una dintre locaţii fiind biroul funcţionarilor de la Fondul Pentru Eficiența Energetică: 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6439 0.2240%
USD USD 16.6741 0.3122%
RUB RUB 0.2681 -0.0373%
RON RON 4.2412 0.2221%
UAH UAH 0.6378 0.4251%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile