Logo Realitatea.md

UPDATE: Fostul deputat Iurie Bolboceanu, reținut pentru spionaj și trădare de patrie, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile! Agentul sub acoperire va fi expulzat (VIDEO)

20 Martie 2017, 14:27 // Actualitate

UPDATE: Pe numele fostului demnitar a fost emis un mandat de arestare preventivă pe un termen de 30 de zile. Decizia a fost luată cu puțin timp în urmă de către magistrații Judecătoriei Centru, la solicitarea procurorilor.  

Fostul deputat democrat Iurie Bolboceanu a fost reținut într-un dosar pentru spionaj și trădare de patrie. Reţinerea acestuia a avut loc pe 17 martie, în urma unor percheziţii la domiciliul acestuia, efectuate de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și Serviciul de Informații și Securitate.  

Foto: Pro TV

Fostul demnitar a fot reținut într-un dosar ”pe faptul trădării de patrie și spionaj”, anunță procurorii.

”Urmărirea penală a durat mai bine de 7 luni, dar se află în curs de desfășurare. În cadrul măsurilor speciale de investigații, reținerea a avut loc la 17 martie, a fost reținut în flagrant în urma unei întâlniri conspirative cu agentul aflat sub acoperire”, a spus procurorul Vitalie Busuioc. 

Demnitarul a fost reținut când transmitea informații secrete. Relația clandestină cu spionii străini a durat mai mult timp, iar comunicarea cu ofițerul de informații erau proprii serviciilor speciale.

Iurie Bolboceanu ar fi fost plătit cu diferite sume pentru informațiile transmise, prin intermediul unui laptop special. Astfel, în urma perchezițiilor la domiciliu acestuia, au fost găsite 23 mii dolari, un computer și un telefon mobil folosit la discuții cu agentul străin, dar și documente foarte importante, care ar demonstra vinovăția acestuia. 

”Au fost acumulate probe suficiente care demonstrează trădarea de patrie... Au fost efectuate percheziții și ridicate un șir de acte și probe care demonstrează comiterea infracțiunii. Mai exact un telefon mobil care este destinat exclusiv comunicării cu agentul străin... Între octombrie 2016 – martie 2017, am documentat câteva întâlniri dintre cei doi. Ei nu aveau doar discuții, dar și transmitere de informații, pasibile de a fi folosite în dauna R. Moldova”, a declarat procurorul Anatolie Pitel. 

Alexandru Balan, director adjunct SIS a declarat că este vorba de un dosar de rezonanță și o infracțiune deosebit de gravă. Potrivit acestuia, agentul sub acoperire urmează să părăsească țara în scurt timp.

”Toate întâlnirile se realizau cu măsuri sporite de conspirație din partea agentului (cetățeanul nostru), cât și a agentului care activa sub acoperire diplomatică. Se verificau, circulau circa aproape o oră pe același traseu înainte de întrevedere. Informațiile erau transmise pe hârtie sau prin intermediul unui laptop specializat, unul secret utilizat, strict pentru acumulare și transmiterea informațiilor de interes pentru ofițerul de informații străin”, a adăugat Balan.

Întrevederile aveau loc sistematic o dată pe lună. În cazul în care unul dintre aceștia nu se prezenta, întâlnirile se amânau fix cu o săptămână în același loc.

Dacă va fi găsit vinovat de cele incriminate, fostul demnitar riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 12 la 20 de ani de închisoare. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1377 0.0278%
USD USD 16.5266 0.2451%
RUB RUB 0.2633 -1.6069%
RON RON 4.3282 0.0439%
UAH UAH 0.6304 0.1112%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
10 apr, 17:32 //

Foto: captură YouTube Un bărbat din Canada și-a dus Mercedesul la service și a uitat camera de filmat deschisă. Ce a descoperit (VIDEO)

02 apr, 11:54 //

Replici de la ședința Primăriei: „Să nu-mi citiți aici lecții despre cum oamenii trebuie să se roage la morminte” (VIDEO)

20 apr, 12:36 //

UPDATE Incendiul de pe strada Academiei din cartierul Telecentru a fost LOCALIZAT! (FOTO/VIDEO)

20 apr, 13:33 //

UPDATE: Incendiul de la Complexul „Lunedor” a fost lichidat. Cauzele producerii incidentului urmează a fi stabilite (FOTO/LIVE)

20 apr, 07:45 //

NO COMMENT! Vladimir Voronin, despre Ion Ceban: „Specialitatea lui e magafonul. În afară de bâl-bâl-bâl nu știe nimic” (VIDEO)

23 apr, 07:05 //

Foto: telemundonuevainglaterra.com HOROSCOP 23 - 29 aprilie: Două zodii vor da lovitura în ultima săptămână din aprilie. Viața li se schimbă radical

06 apr, 14:00 //

Foto: Panilino/ Facebook Directorul „Panilino”, după perchezițiile Poliției Capitalei: Scopul a fost să ne distrugă, să nu mai vindem nici pască, nici cozonac...” (VIDEO)

19 apr, 09:34 //

Foto: PCCOCS UPDATE: Salarii în plic și meciuri trucate! Personalul clubului FC Dacia Chișinău și fotbaliștii, audiați după perchezițiile PCCOCS și INI (FOTO)

28 mar, 11:03 //

Foto simbol Flux de demisii la CNA! Bogdan Zumbreanu: „Regret că pleacă angajați cu o bogată experiență”. Explicația!

05 apr, 17:15 //

Foto: BBC Răsunător! Iulia Skripal a făcut prima declarație după ce a ieșit din comă. Cum a reacționat când a fost întrebată despre otrăvirea cu „Novichok”