Logo Realitatea.md

UPDATE Lucrările de demolare a clădirii Cinematografului ”Gaudeamus” au fost SISTATE. Grozavu a semnat dispoziția (VIDEO/DOC)

11 Iunie 2018, 11:15 // Societate

UPDATE ORA 11.15 Primăria municipiului Chişinău informează că în această dimineaţă au fost sistate lucrările de desfiinţare a construcţiei din str. Vasile Alecsandri, 4, clădirea fostului Cinematograf „Gaudeamus”. 

Potrivit dispoziţiei viceprimarului Nistor Grozavu, decizia de sistare a lucrărilor a fost luată ca urmare a acţiunilor de protest organizate de un grup de cetăţeni, nemulţumiţi de demolarea clădirii fostului Cinematograf „Gaudeamus” şi în urma interpelării domnului Andrei Năstase, primar ales al municipiului Chişinău. 

Sursa doc: Andrei Năstase via Facebook

Primarul ales Andrei Năstase se află și astăzi în fața cinematografului Gaudeamus care acum e în plin proces de demolare. Acesta a solicitat muncitorilor să oprească procesul, doar că la fața locului s-a prezentat și proprietarul terenului, precum și echipa de juriști. Aceștia l-au somat pe Andrei Năstase să părăsească teritoriul, întrucât este unul privat, și să discute în afara acestuia.

Proprietarul terenului a refuzat să sisteze demolarea clădirii, menționând că deține toate documentele necesare pentru executarea lucrărilor. De asemenea, a fost solicitată intervenția poliției pentru a cere primarului ales să părăsească teritoriul privat.

”Vă rog să ieșim în afara terenului și o să vă arătăm absolut toate actele. Putem să venim și la Primărie și în mod deschis vă arătăm toate actele necesare, și dumneavoastră veți prezenta documentele pe care le aveți”, au menționat proprietarii.

Polițiștii de asemenea l-au îndemnat pe Andrei Năstase să părăsească teritoriul.

După mai multe replici, Andrei Năstase a părăsit șantierul și a declarat presei că a depus un demers la Procuratură și Ministerul Afacerilor Interne pentru a-i trage la ”răspundere pe cei care se fac vinovați de aceste ilegalități”. La scurt timp însă, Andrei Năstase a informat cetățenii că a primit de la Nistor Grozavu un mesaj precum că a fost emisă o dispoziție privind sistarea lucrărilor de construcție.

Ulterior, Vitalie Verejan, reprezentantul companiei de construcții, a declarat că pentru moment, lucrările de demolare a clădirii au fost sistate temporar. Potrivit acestuia, unul dintre muncitori s-a ales cu o traumă, iar altul a fost șantajat de către echipa lui Andrei Năstase. Pe acest fapt, va fi depusă o plângere la poliție și vor fi transmise în judecată acțiunile lui Andrei Năstase.  

Amintim că tot în această dimineață, Andrei Năstase s-a prezentat și la ședința operativă de la Primărie „în calitate de cetățean responsabil”. Primarul ales le-a cerut viitorilor colegi să lucreze conștiincios și să influențeze validarea mai rapidă a mandatului său de primar.

De asemenea, Andrei Năstase a explicat faptul că a venit la Primărie în timpul ședinței pentru a discuta cu arhitectul-șef al capitalei Sergiu Borozan și viceprimarul Nistor Grozavu în privința demolării Cinematografului Gaudeamus.

La rândul său, primarul interimar al capitalei Ruslan Codreanu susține că scandalul iscat în privința demolării Cinematografului Gaudeamus are tentă politică. Acesta a menționat că anterior au fost mai mulți activiști civici care au încercat să lupte pentru această clădire, dar nu le-a reușit.

VEZI ȘI:

Protest față de demolarea Gaudeamus: Grozavu reconfirmă legalitatea lucrărilor; Năstase continuă să se împotrivească autorităților (VIDEO)

Clădirea Cinematografului Gaudeamus, demolată cu scandal. Poliția și Andrei Năstase, la fața locului (FOTO/VIDEO)

Primăria Capitalei pune punctele pe „i”: Lucrările de demolare a cinematografului „Gaudeamus” se execută autorizat

Decis! Clădirea Cinematografului Gaudeamus va fi demolată în decurs de circa jumătate de an (DOC)

Discuții despre soarta clădirii Gaudeamus! Proprietarul se plânge că nimeni nu vine la cinematograf, iar activiștii civici îi impută managementul prost (VIDEO)

Petiție împotriva demolării cinematografului Gaudeamus. Cu ce argumente vin activiștii civici

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5034 -0.7471%
USD USD 17.2634 0.0829%
RUB RUB 0.2683 -0.8133%
RON RON 4.1053 -0.6438%
UAH UAH 0.6419 1.2780%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile