Logo Realitatea.md

Vânzătorii de electrocasnice vor crea puncte de colectare a dispozitivelor uzate. Primele vor apărea în Chișinău și Bălți

05 Octombrie 2018, 16:13 // Economie

Agenții economici care plasează pe piață echipamentele electrice și electronice vor crea puncte de colectare pentru a prelua gratuit aparatele electrice uzate, la achiziționarea sau furnizarea unui echipament nou, cumpărătorul poate solicita aceasta după principiul ”unul la unul”. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, în cadrul unei conferințe, cu participarea Excelenței Sale, Dušan Dacho, Ambasador al Republicii Slovace în Republica Moldova.

Foto: madrm.gov.md

În același context, ministrul a precizat că pentru echipamentele de mici dimensiuni (fier de călcat, uscător de par, etc.), distribuitorii au obligația să creeze puncte de colectare fără a solicita clienților să achiziționeze alt echipament. De asemenea, producătorii și importatorii urmează să creeze stimulente pentru populație pentru a spori conștientizarea cetățenilor, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit IPN, operatorii vor fi obligați să colecteze deșeuri raportate la cel puțin 5% din volumul total al vânzărilor și vor beneficia de anumite scutiri la taxa pe mediu. În același timp, producătorii și importatorii urmează să stimuleze populația să predea dispozitivele uzate.

Trei agenți economici au primit, astăzi, containere speciale pentru colectarea deșeurilor electronice de mici dimensiuni, procurate cu suportul Agenției Slovace pentru Dezvoltare și Cooperare.

Menționăm, primele puncte de colectare vor fi  puse la dispoziția consumatorilor în  mun. Chișinău și mun. Bălți.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3054 0.0000%
USD USD 17.1322 0.0000%
RUB RUB 0.2559 0.0000%
RON RON 4.0703 0.0000%
UAH UAH 0.6291 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile