Logo Realitatea.md

Veste primăvăratică la început de iarnă! Mărțișorul a fost introdus în lista Patrimoniului Cultural al UNESCO

06 Decembrie 2017, 12:55 // Societate

UPDATE: Potrivit serviciului de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, decizia a fost luată azi, 6 decembrie, de membrii Comitetului Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Dosarul numit „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” este unul multinațional, astfel, Republica Moldova este asociată cu România, Bulgaria și Macedonia.

Foto simbol

Mărțișorul a fost introdus în lista Patrimoniului Cultural al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNDESCO). Anunțul a fost făcut de ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

Ziceați că e iarnă? Ninge? Iar la noi e primăvară! Dragi prieteni, vă anunț cu enormă bucurie, că la ședința UNESCO de pe insula Jeju, Coreea de Sud, Mărțișorul nostru a fost inclus în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității”, a scris ministra Babuc pe rețelele de socializare.

La lucrările Comitetului ce are loc în Republica Coreea, în perioada 4-8 decembrie 2017, Republica Moldova este reprezentată de Secretarul de Stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andrei Chistol.

„În alocuțiunea sa, secretarul de stat Andrei Chistol a evidențiat valoarea de simbol a Mărțișorului, comună pentru Republica Moldova, România, Bulgaria și FYROM (Macedonia), simbol care de-a lungul secolelor a reușit să transmită un mesaj puternic de speranță și renaștere. De asemenea, Andrei Chistol și-a exprimat încrederea că, alături de colindatul de ceată bărbătească și de tehnica țesutului de scoarțe, recent incluse pe lista UNESCO, sărbătoarea Mărțișorului va reprezenta un element esențial în promovarea și salvgardarea patrimoniului cultural național, atât la nivel local, cât și internațional”, se menționează într-un comunicat al ministerului.

Amintim că, anul trecut, tot în luna decembrie, Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova au fost incluse pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, iar în anul 2013, Colindatul de ceată bărbătească în România și Republica Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2560 -0.3002%
USD USD 16.4677 0.2435%
RUB RUB 0.2681 -0.2604%
RON RON 4.3476 -0.3347%
UAH UAH 0.6290 0.4151%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile