Logo Realitatea.md

Viața bate filmul! Peste 10 elicoptere, produse clandestin de transnistreni la o bază din Criuleni, urmau să ajungă prin contrabandă în țările CSI

30 Iunie 2020, 12:48 // Societate

Moldova, o țară producătoare de elicoptere?! Se pare că da! Mai mult de zece elicoptere erau produse clandestin la o bază de producere din Cliuleni. Activitatea ilicită de „producere” a elicopterelor de către „un grup de persoane bine-organizat” a fost deconspirată recent de oamenii legii. Potrivit acestora, aparatele de zbor, la aspect exterior identice modelului de elicoptere „Ka 26” urmau a fi exportate ilegal în statele din spațiul CSI.

foto: procuratura.md

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale de comun cu Inspectoratul Național de Investigații al IGP al MAI au documentat activitatea ilegală pe parcursul mai multor luni. În aceste clipe, procurorii și poliția efectuează percheziții la baza de producere, amplasată într-o localitate din raionul Criuleni, pe malul râului Nistru și la domiciliile persoanelor implicate pentru acumularea probatoriului necesar.

Perchezițiile descinse astăzi au constatat că la moment, pe liniile de producere sunt peste zece elicoptere, aflate la diferite etape de finisare, toate produse în lipsa actelor permisive necesare și documentelor de proveniență pentru piesele și utilajele folosite.

„Majoritatea persoanelor implicate în procesul de producere și asamblare, inclusiv organizatorii și conducătorii „afacerii ilegale” sunt locuitori ai regiunii transnistrene”, se arată într-un comunicat comun al Poliției și PCCOCS.

Pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală pentru fapte de pregătire a contrabandei cu aparate de zbor, de către două sau mai multe persoane. Pentru aceste acțiuni, legislația Republicii Moldova prevede o pedeapsă de la 3 la 10 ani închisoare.

Reieșind din rezultatele perchezițiilor și primelor audieri, raportate la rezultatele măsurilor speciale de investigație, se va decide asupra statutului și măsurilor procesuale de constrângere aplicate atât în privința persoanelor implicate, cât și a bunurilor, corpurilor delicte.

Foto și Video: procuratura.md; politia.md

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 0.0000%
USD USD 17.1929 0.0000%
RUB RUB 0.2429 0.0000%
RON RON 4.0207 0.0000%
UAH UAH 0.6382 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile