Logo Realitatea.md

Vicepremierul Iurie Leancă: Relația cu România nu a fost afectată de deterioarea relației cu Bruxelles-ul

29 Octombrie 2018, 14:03 // Actualitate

Relația cu România nu a fost afectată de acele dificultăți pe care le avem în relația cu Uniunea Europeană. R. Moldova însă trebuie să depună eforturi în continuare, pentru a menține un dialog multidimensional cu instituțiile europene și țările membre. Declarații în acest sens au fost făcute de către viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, în cadrul unui interviu pentru Deschide.MD.

Foto: realitatea.md

Iurie Leancă a efectuat recent o vizită oficială la București unde a avut întrevederi cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, viceprim-ministrul pentru Proiecte Strategice, Ana Birchall, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici și alți oficiali.

Vicepremierul menționează că elația cu Bucureștiul este una deosebit de importantă pentru viitorul R. Moldova din punct de vedere lingvistic, cultural, identitar, economic, comercial, politic dar și deoarece României îi revine un rol decisiv în ancorarea noastră în spațiul civilizațional occidental: ”Mă bucur să constat și cu această ocazie că în România, relația cu R.Moldova este percepută drept un interes national”.

Potrivit lui Leancă, unul dintre subiectele distincte pe agenda sa la București a fost relația cu Uniunea Europeană și rolul Bucureștiului în acest context. ”Evident că dialogul nostru cu UE s-a complicat și vreau să vă zic că am găsit înțelegere și o abordare comună: că trebuie menținut dialogul multidimensional cu instituțiile europene și țările membre. Bucureștiul ne ajută să facem acest lucru, este interesat ca acest dialog să revină în albia normalității. Am discutat care ar fi aceste formule, să găsim de pe acum anumite soluții la îngrijorările pe care le-au formulat cei de la Bruxelles. Bucureștiul vrea să ne ajute, dar noi trebuie să livrăm mai multe argumente pentru ca ei să ne poată ajuta și să poată fi mai eficienți. Slavă Domnului, relația cu România nu a fost afectată de acele dificultăți pe care le avem în relația cu UE, dar și noi aici, acasă, trebuie să depunem mai multe eforturi”, a menționat Iurie Leancă.

Fiind întrebat despre planurile Republicii Moldova în contextul în care România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, responsabilitatea Președinției uneia dintre cele mai importante instituții – Consiliul Uniunii Europene vicepremierul Iurie Leancă a răspuns:

”Alegerile din februarie ne împiedică să formulăm anumite așteptări în raport cu președinția româneasă, deoarece orice alegeri înseamnă o variabilă necunoscută. Ați văzut ce a declarat un reprezentant al PSRM - cică dacă vin ei la putere, (Doamne ferește, bat în masă și îmi fac și cruce) vor modifica Acordul de Asociere. Acest lucru nu este posibil decât prin consimțământul ambelor părți. Noi trebuie să facem tot posibilul să avem alegeri libere, corecte și democratice. Eu sunt moderat opimist că vom avea o majoritatea prouropeană, pro-românească care înseamnă și pro-Moldova și în cele 3-4 luni care vor rămâne de președinție românească să le folosim pentru a ridica vizibilitatea R.Moldova. Una dintre ideile formulate la București a fost ca summitul de la Sibiu să fie precedat de o ședință la Iași a conducerii Comisiei Europene, Consiliului European și cu cele 3 sau 6 țări din Parteneriatul estic. O idee foarte bună pe care vom insista”, a adăugat Leancă. 

CITEȘTE ȘI:

La finele anului va avea loc o ședință comună a Guvernelor de la Chișinău și București

Vicepremierul Iurie Leancă a fost la București. Subiectele puse în discuție cu oficiali români

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1323 -0.0149%
USD USD 17.8914 -0.0011%
RUB RUB 0.2809 0.4290%
RON RON 4.2277 -0.0166%
UAH UAH 0.6698 0.4951%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile