Logo Realitatea.md

Vicespeakerul Valeriu Ghilețchi a avut o serie de întrevederi cu oficiali ai Carolinei de Nord, SUA și reprezentanți ai Diasporei (FOTO)

30 Ianuarie 2018, 22:38 // Politica

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Valeriu Ghilețchi, a avut o serie de întrevederi cu reprezentanți ai Congresului și Senatului statului Carolina de Nord, SUA. Vicespeakerul moldovean a fost întâmpinat călduros în Sala Congresului, iar ulterior a avut mai multe dialoguri cu demnitarii acestui stat. 

Valeriu Ghilețchi a discutat în Carolina de Nord despre demararea unor proiecte bilaterale cu Republica Moldova în domeniul educației și sănătății. Secretarul de Stat, Elaine Marshall, a dat asigurări că Universitățile din Carolina de Nord sunt gata să ofere posibilități pentru tinerii din Moldova să-și facă studiile în SUA prin intermediul programului de studiu la distanță. 

În cadrul dialogului cu senatoarea Tamara Barringer au fost abordate modalitățile prin care ar putea fi întărit parteneriatul dintre Republica Moldova și Carolina de Nord. Valeriu Ghilețchi a lansat o invitație oficialului american să viziteze țara noastră. 

Vicepreședintele Parlamentului a vizitat și Curtea Supremă de Justiție a Carolinei de Nord, unde a fost găzduit de unul din cei 7 judecători, Paul Newby, care este un vechi și bun prieten al Republicii Moldova. Biserica Baptistă din care face parte este implicată în câteva proiecte de caritate din sudul țării noastre. 

Fructificarea parteneriatului dintre Carolina de Nord și Republica Moldova a fost subiectul discuțiilor purtate de Valeriu Ghilețchi și cu Viceguvernatorul Daniel Forest. Părțile au convenit că dialogul constant și comunicarea strânsă dintre autorități sunt esențiale în demararea mai multor proiecte de avengură, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

Spre sfârșitul zilei, vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a avut o întâlnire și cu reprezentanții Diasporei. În cadrul discuțiilor, a fost abordată și problema perfectării pașaportului moldovenesc în SUA, pe care vicespeakerul a promis să depună eforturi pentru a o rezolva.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2148 -0.2782%
USD USD 17.3404 -0.3546%
RUB RUB 0.2727 -0.1465%
RON RON 4.0202 -0.3075%
UAH UAH 0.7350 0.0953%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile